Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Från noga utvalda gårdar
Våra rapsgrisar kommer från nio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps. Den solgula rapsens frön bidrar med omega 3 som gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt.
Vi har dessutom börjat gårdsmärka våra rapsgrisprodukter, så att du enkelt kan se vilken gård köttet du äter kommer ifrån.
Våra nio gårdar som idag föder upp svensk rapsgris är Bärnagården i Västergötland, Evertsholm utanför Söderköping, Halla Gård utanför Skara, Härlingstorp vid Hornborgarsjön, Möllentorp söder om Vara, Russelbacka söder om Lidköping, samt Skarsvad, Esplunda gård och Sundby gård utanför Västerås.

”Kvalitet för oss är välmående grisar"
”Kvalitet för oss är välmående grisar som föds upp med omsorg på ett foder av spannmål från våra egna åkrar. Vi är övertygade om att grisar som föds upp på ett schysst sätt ger ett mer välsmakande kött. Rapsen i fodret gör köttet mörare, saftigare och smakrikare. Dessutom är fettsyrorna i rapsen hälsosamma både för grisar och människor. Vi märker att rapsen håller grisarna friska”, berättar Frida Schartau på Sundby gård.
Rapsen gör grisarna friska och glada
Gemensamt för våra nio gårdar är en stor omsorg om grisarnas välmående, en stor andel egenproducerat foder och en enorm stolthet över de råvaror som gården producerar.
Fodret som grisarna föds upp på odlas lokalt, ofta på den egna gården. Ofta består den av, förutom raps, timotej, höstvete, korn och åkerböna. Rapsen, som grisarna äter med god aptit, håller dem friska och gör köttet extra mört, saftigt och smakrikt. Rapsens fettsammansättning gör även köttet mer hälsosamt för oss människor och mer lättlagat.
Gårdarna har även ett stort fokus på att driva sin verksamhet på ett sätt som både ger välmående grisar och miljö. Det finns en strävan efter att arbeta enligt det naturliga kretsloppet och på flera av gårdarna finns biogasanläggningar som tar hand om gödslet från grisarna. Gödslet används på åkrarna där fodret odlas, men även som drivmedel eller för uppvärmning.
Både vi och våra gårdar tror att mat som är vällagad från grunden på svenska råvaror smakar lite godare. Intresset för svenskt kött ökar ständigt och det är en trygghet att veta matens ursprung och att djuren har haft det bra.