Skinkstek med rostad potatis och tomater
Skinkstek med rostad potatis och tomater

Skinkstek med rostad potatis och tomater

Saftig skinkstek med rostad potatis och tomater - en klassisk och smakrik middag som kombinerar möra köttbitar med ugnsrostade grönsaker för en enkel och god vardagsrätt.

För 4 personer
Ingredienser
  • Ca 1 kg Scan skinkstek
  • 8 potatisar ca 800 g
  • 2 msk olivolja till potatisen
  • 1 gul lök klyftad
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 8 tomater gärna olika färger
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 2 msk olivolja
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 knippe persilja
  • 1 dl lätt crème fraiche
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt & peppar
Gör så här Borsta potatisen och skär den i ½-1 cm tjocka skivor. Blanda med olivolja, lite salt och vitpeppar och rosta dem i ugn 175°C, ca 20 minuter. Tillsätt sedan lökklyftor och rosmarin, som får rosta med de sista 10 min.

Blanda tomaterna med salt, socker och olivolja. Lägg i en ugnsfast form och rosta dem i ugn 175°C, 10-15 min.

Hacka vitlök och persilja. Skär skinkan i skivor. Gör flera små fickor i skinkskivorna och fyll dem med hacket. Salta och mal vitpeppar över. Bryn skinkskivorna i smör i en stekpanna några minuter tills de fått fin färg. Stek klara i ugn i 175°C ca 5 min eller tills innertemperaturen är 65°C (använd gärna stektermometer).

Blanda crème fraiche och hackad vitlök, smaka av med salt och vitpeppar. Lägg upp skinkan och tomater på ett fat med såsen vid sidan om.