Matig tagliata på rostas med krispig potatis
Matig tagliata på rostas med krispig potatis

Matig tagliata på rostas med krispig potatis

En perfekt bjudrätt som är lätt att dubbla om man är många!

För 4 personer
Ingredienser
  • 600 g Scan Rostas
  • 1 msk smör
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja

Potatis

  • 1 kg småpotatis
  • 10-15 st cocktailtomater eller 3 stora
  • 2 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 nypa timjan
  • Salt och peppar

Aioli

  • 1 vitlöksklyfta - riven
  • 1,5 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vinäger
  • 1 ägg (som är rumstempererat)
  • 1,75 dl rapsolja
  • Salt

Till servering

  • Stekta padrones
  • Rucola
  • 1,5 dl grovt riven eller hyvlad parmesan
  • Olivolja
  • Ev. bröd
Gör så här Sätt ugnen på 120 grader. Bryn köttet runt om i en stekpanna. Lägg över köttet i en ugnsfast form och gnid in med en blandning av riven vitlök, timjan, peppar, salt och olivolja.

Tillaga köttet i ugnen ca 15 minuter - till en innertemperatur på 60-64 grader. Låt vila minst 10 minuter innan köttet skärs i tunna skivor tvärs över muskelfibrerna.

Köttet går även bra att tillaga på grillen.

Lägg vitlök, senap, vinäger, ägg och olja i ett smal/högt mixerkärl. Mixa med mixerstav från botten och uppåt - smaka av med salt.

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut potatis och tomater på en plåt - blanda runt med olja, vitlök, timjan och salt o peppar. Rosta i ugnen till gyllne färg.

Lägg upp potatisen och tomaterna blandat med rucola på ett stort fat - lägg de tunna skivorna av köttet på och toppa sedan med padrones, parmesan och ringla över lite god olivolja - servera med aiolin och gärna ett gott bröd.