Lammsadel på tre sätt

Ungssteka För 4 personer
Ingredienser
  • lammsadel
Gör så här Sadeln består av både ytter och innerfilé. Ett sätt är att skära ut filéerna och steka de i panna med smör och en massa örter. Benen kan med fördel användas för en lammfond. Enkelt och snabbt. Innerfilérna är supergoda att ha i en lyxig sallad, varför inte med getost, tomater, späda gröna blad och en god dijonvinägrett. Alternativ två är att helsteka sadeln. Börja med att skära rutor i fettsidan. Gnid in sadeln med salt och peppar samt rivet citronskal. Bryn i smör och örter. Sätt på ugnen på 150 grader. Baka till en innertemperatur på 57 grader. Låt vila i ca 10 minuter. Skär ut yterfiléerna på ovansidan och vänd därefter på sadeln och skär ut innerfiléerna. Wow vilket köttfat du nu har. Servera med en god sallad och potatisgratäng. Det sista alternativet är kanske lite mer för den vane hemmakocken. Försök att skära ur benen med start från undersidan där innerfiléerna sitter. Se till att kappan vid ytterfiléerna är hel. Har du lyckats får du nu en fin rulle. Smaksätt rullen gärna med en gremolata (citron, persilja, vitlök, olivolja, salt och svartpeppar) på båda sidorna. Rulla ihop sadeln och använd gärna bindgarn så att den håller ihop. Baka av i ugnen på 150 grader till innertemp på 57 grader. Avsluta med att bryn rullen runt om. Skär upp i skivor.