Tjälknul

Tjälknul

Ungssteka För 12 personer
Ingredienser
  • 1½ kg Scan ytterlår eller fransyska, fryst

Kryddad saltlag

  • 1 liter vatten
  • 1 dl salt
  • 1 tsk socker
  • ½ tsk krossad svartpeppar
  • 1 smulat lagerblad
  • 15 krossade torkade enbär
Gör så här Tjälknul görs av fryst kött som steks otinat i låg ugnsvärme och därefter läggs i en kryddad saltlag. Sätt ugnen på 75-100ºC. Lägg det frysta köttet otinat i en ugnssäker form. (Flera köttbitar kan läggas i en ugnslångpanna och stekas samtidigt.) Sätt in köttet i nedre delen av ugnen. Stick in en köttermometer när köttet tinat efter 2-3 timmar. Spetsen på termometern ska placeras mitt i den tjockaste delen. Låt köttet stå i ugnen 10-12 timmar. När termometern visar 60ºC är köttet rött inuti, vid 70ºC är det rosa och vid 75ºC helt genomstekt. Koka lagen 3-4 minuter. Låt den svalna lite. Lägg det varma köttet i en bunke eller rymlig fryspåse. Häll över lagen, som ska täcka köttet. Låt det svalna lite, täck över och ställ det kallt ca 5 timmar. Tag upp köttet och förvara det utan lag. Skär köttet i tunna skivor. Servera köttet med en god potatissallad och en grönsallad.