För 6 personer
Ingredienser
  • 1,2 kg Scan kalvkött av bog eller grytbitar
  • 1½ tsk salt per liter vatten
  • ½ tsk vitpeppar, krossad
  • 4-5 kryddnejlikor
  • 1 morot, i bitar
  • 1 gul lök eller ½ purjolök i bitar

EXTRA GRÖNSAKER

  • 3 morötter
  • 2 purjolökar

SÅS

  • 1½ msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl kokspad
  • 1 dl dill, hackad
  • 1-2 tsk ättikssprit (12%)
  • ½-1 dl matlagningsgrädde
  • 1-2 äggulor

TILL SERVERING

  • Kokt potatis
Gör så här Lägg köttet i en gryta. Mät upp och häll på vatten så att det täcker köttet. Ta upp köttet med en hålslev. Koka upp vattnet med salt, kryddor, morot, lök och gärna dillstjälkar. Lägg ner köttet och sjud under lock tills köttet känns mört. Det tar 1-1¼ timme. Ta grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet i 15-20 minuter. Ta upp köttet och skär det i bitar eller skivor och håll det varmt under folie. Extra grönsaker: Skala och skiva morötterna, skölj och skär purjon i bitar. Koka morötterna i lite av kokspadet cirka 10 minuter. Lägg i purjon och koka ytterligare cirka 5 minuter. Såsen: Smält smöret och rör ner mjölet. Späd med kokspad, lite i taget, under omrörning. Koka såsen 3-5 minuter. Smaksätt med dill och ättika. Rör ihop äggulan med grädden och rör ner det hela i den heta såsen (som inte får koka mer). Servera köttet med såsen, grönsakerna och kokt potatis.