Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Du möter oss säkert oftast i butiken när du handlar, men faktum är att du också möter oss på förskolan, i skolan, på äldreboendet och på ett och annat sjukhus.
En del av Scans verksamhet är helt inriktad på de offentliga måltiderna – på måltiderna som ska räcka till och passa många.
Den offentliga måltiden är en av våra viktigaste måltider – både för oss på HKScan, men också för våra samhällsfunktioner. I ”Smaken av Sverige – den offentliga måltiden spelar roll” har vi samlat kunskap och inspiration för att höja engagemanget, stärka kunskapen och yrkesstoltheten hos alla som arbetar med de offentliga måltiderna
Läs om boken här
Att vi även jobbar med storkök gör oss till något av experter på storkok! Och storkoken rimmar ju väldigt väl med vardagspussel när maten behöver vara klar redan när du kommer hem – och gärna räcka till en eller två matlådor dagen efter. På den här sidan delar vi med oss av några av våra bästa storkoksrecept och bjuder på ett och annat trick för att väcka hungern hos de allra minsta deltagarna vid middagsbordet.
Ingredienser:
1 kg blandfärs
2 gula lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, rivna
300 g majs
3 msk tacokrydda
2 msk olja
1 kg krossade tomare
0,5 dl tomatpuré
0,5 dl ketchup
1,2 l vatten
1 kg pasta snäckor eller liknande
200 g riven ost, lagrad
3 dl créme fraiche
1 vitlöksklyfta, riven
Salt och peppar
Gör så här
Fräs på färs, lök, vitlök och majs i oljan. Tillsätt tacokryddan och tomatpurén och fortsätt steka några minuter. Slå på krossade tomater, ketchup och vatten, låt koka cirka 10 minuter och smaka upp med salt och peppar. Tillsätt pastan och koka färdigt på låg värme. Rör ihop crème fraîche med vitlök, ost och smaka av med salt och peppar. Servera pastan med alla goda tillbehör!
Ingredienser:
2 gula lökar, i båtar
1 röd paprika, tärnad
1,2 kg falukorv, strimlad
2 msk olja eller smör
250 g strimlade bambuskott
0,5 dl tomatpuré
2 msk röd currypaste
1 l kokosmjölk
Salt och peppar
1 gurka
2 fänkål
0,5 dl citronjuice
0,5 dl olja
0,5 dl hackad persilja
Salt
10 portioner ris
Gör så här
Fräs på lök, korv och paprika tills det fått fin färg. Tillsätt bambuskott, tomatpuré och currypaste och fräs på ytterligare ett par minuter. Tillsätt kokosmjölken och smaka av med salt och peppar. Låt koka ihop ordentligt. Skiva gurka och fänkål tunt och blanda ner citron, olja, persilja och smaka av med salt. Koka ris och servera tillsammans med grytan och salladen.
Ingredienser:
1 kg tärnat nötkött
4 st lökar, finhackade
2 msk olja
1 dl tomatpuré
3-4 vitlöksklyftor, pressade
2 l vatten
800 g tärnad potatis
400 g passerade tomater
2 msk paprikapulver
1 tsk timjan
Salt och peppar
3 msk balsamvinäger
Ev. lite Cayenne för hetta
Pannbröd
50 g jäst
7 dl vatten
1 dl olivolja
1 msk honung
1,4 liter vetemjöl
Olja, Vitlök, Örter, Salt och Gräddfil
Gör så här
Smula jästen och rör ut med vattnet, tillsätt olja, honung, salt och olja. Rör ner mjölet och arbeta till en smidig, lös deg. Låt jäsa till dubbel storlek. Tryck ut på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 1 timme i rumstemperatur. Sätt ugnen på 220 grader. Ringla över olivolja och gör en massa smågropar i degen med fingertopparna. Strö över örter och salt och grädda ca 20 min. Ta ut och låt svalna innan brödet skärs upp.
Fräs på köttet och löken i olja i en stor stekgryta till fin färg. Tillsätt vitlök och tomatpuré och fräs på några minuter till. Slå på vatten, koka upp och tillsätt potatis och passerade tomater. Krydda med paprikapulver, timjan, salt och peppar. Koka tills potatisen är helt mjuk och köttet är mört. Smaka av med balsamico och ev. salt.
Servera grytan med bröd och gräddfil.
Ingredienser:
10 portioner köttbullar
2 gula lökar, hackade
2 auberginer, skurna i kuber
4 vitlöksklyftor
1 röd chili (känn efter hur stark den är innan du doserar)
2 tsk gurkmeja
2 tsk hel spiskummin
25 g smör
1 kg krossade tomater
3 dl vatten
Salt och peppar
1 citron, zest och juice
Fetaostkräm:
8 dl turkisk yoghurt
500 g fetaost
Salt och peppar
1 knippe färsk mynta (eller 1 dl hackad fryst)
Salt och peppar
20 st pitabröd
Sallad och skurna grönsaker
Granatäpplekärnor
Gör så här
Stek köttbullarna ihop med aubergine, lök, vitlök och chili i olja. Fräs med kryddorna några minuter och slå sedan på de krossade tomaterna och vatten. Låt puttra några minuter. Dra av från värmen och tillsätt citronjuice och zest samt smaka av med salt.
Mosa och smula sönder fetaosten, blanda ner den turkiska yoghurten och myntan. Smaka av med salt och peppar.
Värm pitabröden i ugnen och förbered sallad och grönsaker. Servera allt tillsammans.
Ingredienser:
2 kg skalad fast potatis
2 gula lökar, hackade
2 fänkål, hackade
250 g morot i bitar
5 dl grönsaksbuljong
1 kg krossade tomater
2 tsk Oregano
2 tsk Basilika
1 tsk Timjan
Ev. lite chili
Salt
1,5 kg Wienerkorv i slantar
Parmesankräm:
5 dl crème fraiche
2 dl riven parmesan
Salt och peppar
Rostad lök
Gör så här
Tärna potatisen och lägg i en kastrull med lök, fänkål och morot. Slå över buljong och koka tills grönsakerna börjar mjukna. Häll i krossade tomater, kryddor och smaka av med salt. Låt sjuda till grönsakerna är helt klara. Ta av grytan från värmen och lägg i korven.
Blanda crème fraiche med parmesan och smaka av med salt och peppar.
Servera grytan med parmesankräm och toppa med rostad lök!