Eksholmens lammgård, hand i hand med naturen för bästa betet och biologisk mångfald

Piamaria och Jörgen Rasmusson driver tillsammans Eksholmens gård i Svedala, södra Skåne.

Paret köpte gården för 20 år sedan och skaffade då lite får på skoj, som ”självgående gräsklippare”. Intresset väcktes ordentligt och idag har de en betesbaserad uppfödning av lamm med 400 tackor. Framtidsvisionen är att öka uppfödningen till 1000 tackor och två lamningar om året

Eksholmens gård har valt att lägga stort fokus på att producera kvalitetslamm med naturen hand i hand i hela uppfödningsledet. Gården är ekologiskt certifierad och har högavkastande, näringsrika vallar som utgör det mesta av fodret djuren får under vinterhalvåret. Att lägga stor vikt vid ett ensilage av högsta klass med en hög smaklighet och näringsinnehåll samt betesmarker av hög kvalitet tror de är nyckeln till framgång på just deras gård.

Förutom lammuppfödningen driver Piamaria och Jörgen ett Bed & Breakfast och en gårdsbutik. Dessutom anordnar de  ”lammsafari” under sommarhalvåret - en pedagogisk upplevelse för både stora och små som väcker intresse och skapar förstående för hur djur och natur hänger ihop.