teknik

SÅ GRILLAR DU ENTRECÔTE

Entrecôte. Klassikern. Mycket tack vare sin goda smak och höga fetthalt. Här har vi samlat tips på hur du grillar din entrecôte med bästa resultat. Varje gång. Ja, med lite övning kanske

Innan grillningen

Var noga med att köttet är rumstempererat innan du lägger det på grillen, då blir det en fin stekyta. Torka även av köttet med papper innan du lägger det på grillen. Peppra både före och efter tillagning så får du den goda aromen av nymalda kryddor när du ska äta. Använd vanligt salt under matlagningen, havssalt och liknande passar bättre att strö över maten när den är klar.

film15 entrecote
annie spratt 485369 unsplash

GRILLA HEL ENTRECÔTE

Vill du testa något annorlunda grillar du en större bit eller en hel entrecôte. Se till att köttet inte ligger för varmt och använd termometer för att hålla koll på innertemperaturen. För bästa resultat - grilla först på hög värme för att få en fin stekyta. Gå sedan över till att grilla på indirekt värme.

Något som gör det enklare är att förlaga köttet i ugnen. Sätt ugnen på 100 ºC och när köttet har en innertemperatur på 55-58 ºC kan du ta ut det och låta det vila i en timme. För en fin stekyta kan du sedan skära upp köttet i skivor, pensla med olja eller marinad, och grilla på en riktigt hög värme tills köttet fått en fin stekyta på båda sidorna.

När köttet är färdigt, låt det vila 5 minuter innan du skär upp det, annars rinner köttsaften ut.

Grilla skivad entrecôte

Att grilla skivad entrecôte görs bäst genom att först grilla på hög värme för att få en fin stekyta, och sedan på indirekt värme för lagom genomstekning av köttet.

Om du grillar köttet direkt över glöden, var noga med att vända köttet flera gånger så att det den inte blir bränd. Använd en termometer för att mäta innertemperaturen. För blodig entrecôte 55 ºC, medium entrecôte 60 ºC och välstekt entrecôte 70 ºC.

köttguiden

MER OM ENTRECÔTE

Vill du veta mer om entrecôte? I vår köttguide skriver vi mer om denna detaljens ursprung och historia, andra tillagningssätt samt mycket mer som är värt att veta om entrecôte.

LÄS MER I KÖTTGUIDEN
2 3 OmOss

Om oss

Vi tror på bra mat från svenska gårdar. 

Läs mer
2 3 KottGuiden

Köttguiden

Ta del av kött, tillagning och teknik.

Läs mer
2 3 Produkter

Våra produkter

Här kan du läsa om alla våra produkter

Läs mer
2 3 SmakenAvSverige

Smaken av Sverige

Bonden, styckaren och lärlingens resa genom Sverige.

Läs mer
Grill, Teknik, Kalv, Grilla

Lär dig allt om kalvinnerfilé | Köttguiden

Den absolut finaste delen på kalven. Kanske den finaste detaljen i hela köttdisken. Vill man vara riktigt tjusig kör man Filé Oscar – från 1897!

Grill, Grilla

Stora korvguiden