TÄVLA & VINN

LYXIG
GRYTA

VINN EN LYXIG GRYTA FRÅN LE CREUSET

Scans kryddiga korvar sätter fin smak på dina höstgrytor.
Här har du chansen att tävla om fem riktigt fina grytor från Le Creuset (värde ca 1800 kr/st). Lycka till.

SÅ HÄR TÄVLAR DU:

Tävlingsregler:

Tävlingen ”Vinn en lyxig gryta” pågår mellan v38-42 2020. En jury från Scan utser 5 vinnare som får varsin Le Creuset-gryta, värde ca 1800 kr. Juryns beslut går inte att överklaga. Vinnarna kontaktas via mail. Du måste vara över 18 år och bosatt i Sverige för att delta. Genom att delta i tävlingen godkänner du att Scan äger rätt att använda ditt tävlingsbidrag i kommersiellt syfte utan ersättning. Anställda på Scan får inte delta i tävlingen. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

TRE MUSTIGA GRYTRECEPT

Mustig köttgryta med bratwurst och svamp, Chorizogryta med bönor och paprika, Kreolsk gryta med chorizo

recept

MUSTIG KÖTTGRYTA MED BRATWURST OCH SVAMP

(6 portioner)

1 paket Scan Bratwurst à 300 g
1 paket Scan Styckmästarens utvalda grytbitar à 1100 g
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 morötter
250 g färska champinjoner
2 msk tomatpuré
2 msk kalvfond
1 1/2 msk vetemjöl
2 dl vatten
5 dl rött vin
2 lagerblad
2 tsk torkad timjan
ev salt, svartpeppar
rapsolja att steka i

Till servering:
ruccola

 

Stek köttet på hög värme i grytan med rapsolja. Lägg över köttet på ett fat. Skiva korven och fräs i samma gryta. Lägg över på köttfatet. Hacka löken och vitlöken. Skär moroten i tjocka bitar. Behåll svampen hel (om den är stor, dela den på hälften). Fräs allt i grytan. Tillsätt tomaturé och fräs ytterligare i någon minut. Lägg tillbaka köttet och korven i grytan. Tillsätt vetemjöl och rör om. Häll i vatten, vin och kalvfond. Tillsätt timjan och lagerblad. Blanda och koka upp. Lägg på locket och låt koka i minst 3 timmar eller tills köttet är riktigt mört. Rör om då och då. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med hackad ruccola, potatispuré eller ett gott surdegsbröd.

gryta recept korvgryta
recept

KREOLSK GRYTA MED CHORIZO

(4 personer)

550 g Scans fläskfilé
240 g Scans chorizo
2 röda paprikor
1 burk syltlök (ca 200 g avrunnen vikt)
2 vitlöksklyftor
1 1/2 dl hackad ättiksgurka eller chornichons
1 dl kärnfria svarta oliver
1 msk vetemjöl
5 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
1 1/2 dl mjölk
salt, peppar
persilja
olja att steka i

 

Börja med att putsa fläskfilén och skär den i skivor. Bryn köttet i en traktörspanna med olja. Lägg köttet åt sidan. Skiva korven och fräs i samma panna. Behåll oljan från korven till grytan för extra god smak. Lägg tillbaka köttet. Tillsätt strimlad paprika, hackad ättiksgurka, syltlök utan spad, hela oliver och pressad vitlök. Fräs alltihop i någon minut. Strö vetemjöl över och blanda väl. Häll i grädde och kalvfond. Rör om och låt puttra i 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Vill du ha såsen tunnare? Häll i mer mjölk och låt koka upp igen. Toppa med persilja och servera till kokt ris.

keolsk korvgryta recept
bongryta korv chorizo
recept

CHORIZOGRYTA MED BÖNOR OCH PAPRIKA

(4 personer)

1 paket Scan chorizo à 300 g
1 gul lök
1 röd paprika
1 msk paprikapulver
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk torkad oregano
0,75 dl vatten
1 burk hela tomater
1 vitlöksklyfta
ca 230 g kokta vita bönor
salt, svartpeppar
rapsolja att steka i

Till servering:
fetaost och persilja

 

Skiva chorizon. Skala och hacka löken. Kärna ur paprikan och strimla den. Fräs allt i rapsolja i en gryta. Tillsätt paprikapulver, smulad buljongtärningar och oregano. Rör om. Häll i vatten och blanda väl. Häll i en burk hela tomater och en pressad vitlöksklyfta. Krossa inte tomaterna utan låt dem koka sönder. Koka utan lock i ca 10 minuter eller tills tomaterna har kokat sönder. Rör om då och då. Tillsätt kokta bönor. Rör om försiktigt och koka ytterligare i någon minut. Smaka av med salt och svartpeppar. Toppa med smulad fetaost och hackad persilja. Serveras med ett gott surdegsbröd.