Köttkassen från svenska gårdar

En köttkasse för alla....

....eller om vi ska vara ärliga, för dig som älskar kött och går igång på ord som hängmörat, handplockat och närproducerat. För dig som själv vill tillaga och bjuda på en grym måltidsupplevelse med kött från svenska gårdar. Utvalt av styckmästare Benny Granqvist på Scan i samarbete med experterna på AGs Kötthandel.
Det perfekta resultatet får du med hjälp av AGs tips och egen grillmetod.
Kort sagt, nu är det din tur att briljera som master chef!

Innan tillagning

Du kan tjäna 20-30 min i tillagningstid genom låta tjocka köttstycken, 2-5 cm, ligga framme och bli rumstemperade innan de ska grillas. 

Tunnare skivor, upp till 2 cm, kan tas direkt från kylen för att få en ordentligt karamelliserad stekyta på båda sidorna. 

Krydda rikligt (mer än du tror) med AGs köttsalt och peppar på båda sidorna av köttet och klappa in ordentligt. 

Direkt grillning med AG-metoden

Det går lika bra att grilla på kolgrill som gasol. Steker du köttet i stekpanna/grillpanna så bakar du färdigt köttet i ugnen på 175 grader varmluft tills rätt innertemperatur är uppnådd.

Grilla köttet med direkt grillning, dvs över öppen glöd eller låga. Med direkt grillning blir grillaromerna och röksmaken mindre dominanta än vid indirekt grillning med stängt lock, men den karaktäristiska karamelliseringen av stekytan blir bättre. 

Direkt grillning passar bäst till entrecôte på ben, clubsteak, porterhouse med viss stekgrad samt till tunnare skivor och burgare. Det ger köttet karaktär utan att bli övertillagat. 

Låt alltid köttet vila 5-10 min efter att det fått rätt stekgrad. Tänk på att direkt grillning gör att köttet 

eftersteker 5-8 grader efter att det lyfts bort från grillen. Vi pratar om två olika temperaturer: innertemperatur i köttet när det ligger på grillen samt sluttemperatur när det har vilat färdigt. Använd alltid en stektermometer, så att du har koll på sluttemperaturen. 

Skiva köttet tunt innan servering, så blir stekytan mindre än snittytan.

ag kampanj 04 foodorakasse scan

Grilla tjocka köttbitar

Det bästa sättet att grilla tjocka köttbitar är att ställa köttet med benet ner mot glöden. Benet leder värme och skyddar köttet. Lägg köttbiten ned och grilla sedan på båda sidorna, så att köttet får rätt karaktär. 

Låt det vila med indirekt värme i 5-10 min: skjut glöden mot kanten och låt köttet ligga på sidan utan kol, så fördelas värmen från benet till hela köttet. Grilla med direkt värme igen och vila igen. Upprepa tills du får rätt innertemperatur. 

Räkna med eftervärmen och lyft köttet av grillen i god tid innan sluttemperaturen är nådd. Slå inte in det i folie. Låt det vila 5-10 min medan du dukar, häller upp vin och hälsar gästerna välkomna till bords. Lägg tillbaka köttet på direkt värme i 20 sekunder precis innan servering. Då får du tillbaka ytvärmen. 

Skär loss benet och skiva köttet över fibrerna. Pensla smält rostat oxfett på stekytan och toppa med lite köttsalt.

 

FÄRSKVARA - VIKTIGT!

Vi rekommenderar att du tillagar köttet direkt efter att det har levererats. Vill du vänta så går det bra att förvara innehållet i kassen i kylen (max +4 grader). Köttet är vakuumförpackat och håller minst ett par dagar. 


Allergener

Ägg, vinäger (sulfit) & selleri


goda tillbehör

BAKPOTATIS

Sätt ugnen på 200 grader, sätt in bakpotatisen och tillaga den mjuk c:a 75-90 minuter beroende på storlek och typ av ugn. Potatisen kan med fördel nästan vara färdig innan köttet tillagas.

Snitta potatisen, tryck ihop den, salta och fyll med vitlökssmör. Toppa med någon fin ört.

goda tillbehör

TOMATSALLAD

Skiva säsongens tomater i tunna skivor och lägg upp på ett fat.

Blanda och dressa över en balsamico-vinaigrette och toppa med fint skivad rödlök.