Vört-brioche

Vört-brioche

Det absolut godaste och saftigaste vörtbrödet! En blandning mellan ett svenskt vörtbröd och en fransk brioche. Recept framtaget i samarbete med Harald Linder från Juniorkocklandslaget.

För 4 personer
Ingredienser
  • 10 g färsk jäst
  • 150 g porter
  • 1 ägg
  • 25 g mörk sirap
  • ½ paket vörtmix (á 75 g)
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl rågsikt
  • 6 g salt
  • 60 g smör, rumsvarmt
  • ½ dl russin

Pensling

  • 1 ägg
  • 2 msk grädde
Gör så här Blir ca 12 st små bullar eller 1 stort bröd.

Blanda porter och jäst i en bunke och rör om tills jästen löser sig.

Tillsätt ägg, sirap, vörtmix, vetemjöl och rågsikt. Knåda för hand eller i maskin på låg hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt salt, smör och russin. Knåda i 5 minuter till. Degen kommer vara lite lös. Lägg degen i en övertäckt bunke och låt vila i kyl ca 1 timme.

Dela degen i bitar om cirka 50 g vardera eller välj att göra ett stort bröd. Rulla till bollar och lägg i muffinsformar. Låt jäsa till dubbla storleken i rumstemperatur, cirka 1,5 timmar. Sätt på ugnen på 160 grader.

Blanda ägg och grädde och pensla på bröden. Baka i ca 15 minuter och pensla igen när de kommer ut ur ugnen.
Låt svalna och servera.