Hemgjord senap

Hemgjord senap

Om ni verkligen vill briljera på julbordet borde ni prova att göra egen hemgjord senap! Det krävs bara en mortel, och blir otroligt gott. Dessutom ett bra sätt att få exakt den hetta, grovhet och sötma som man gillar bäst.

För 4 personer
Ingredienser
  • ½ dl ljusa senapsfrön
  • ½ dl bruna senapsfrön
  • ½ dl vatten
  • 2 msk socker
  • 2 msk ättika
  • 2 krm salt
  • 2 msk rapsolja
Gör så här Lägg senapsfröna i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och sila av. Upprepa 2 gånger till. Detta gör att den värsta bitterheten försvinner från senapen.

Mortla fröna till önskad grovhet och konsistens. Tillsätt vatten, socker, salt, ättika och rapsolja. Smaka ev av med mer socker, salt eller ättika, och tillsätt mer vatten
om du vill ha en lösare senap.

Lägg upp på väl rengjorda glasburkar och förvara i kyl.