Lammsadel
Likheten med en sadel har givit lammets rygg dess namn.
Lamm

Lammsadel

5
Marmorering
50
Mörhet
Lamm

Lammsadeln går att stycka på många olika vis. Lammkotlett, kotlettrad, dubbelkotlett, lammracks, kort sadel och lammytterfilé – kärt barn kommer i många skepnader. Smaken är alltid densamma. Rik och med mjäll textur.

Rare
56 - 58 °C
Medium
58 - 60 °C
Well done
68 - 70 °C
Likheten med en sadel har givit lammets rygg dess namn.

Gryta | Tillagning & Tips | Köttguiden

Kotlettrad används oftast inte för detta.

Läs mer

Kött i ugn | Tillagning & Tips | Köttguiden

Stek kotlettraden i ugn, med eller utan ben.

Läs mer

Steka kött | Tillagning & Tips | Köttguiden

Stek i panna. Efterstek vid behov i ugn.

Läs mer

Grilla kött | Tillagning & Tips | Köttguiden

Grill? Passar i alla dess former på gallret.

Läs mer

Teknik

FYRA TIPS FÖR KOTTLETTRAD OCH RACKS

MEN, VAD ÄR DET?

Kotlettraden består normalt av två delar, kotlett och sadel, och sitter längs lammets rygg. Sadeln är den bakre delen och består av fillé och ytterfilé. Allt oftare styckar man ut filéerna men sadeln kan också sågas med ben till enkel eller dubbelkotletter. Lammracks eller frenched lamb racks är kotlett med långa renskurna revben och styckas från den främre delen av kotlettraden.

helstekt lammsadel i ugn
video

Helstekt lammsadel i ugn

Lammsadel fungerar även bra att helsteka i ugn. Följ instruktionerna i filmen och du kommer göra succé!

tva satt att stycka lammsadel
video

Två sätt att stycka lammsadel

Hur tillreder man lammsadel? Här visar vi på två sätt att stycka ut lammsadel. Första sättet är att stycka ut ytter- och innerfiléerna.

lammracks stekta i ugn
video

Lammracks stekta i ugn

På en hel lammsadel så ingår även revbenen, tillsammans med innerfilén utgör detta det vi kallar lammracksen. 

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
fördjupning

Mer om kött

Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

KÖTTGUIDEN

HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET

Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?

KÖTTGUIDEN

KÖTTKVALITET

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


Svenskt kött

4 ANLEDNINGAR ATT VÄLJA SVENSKT KÖTT

Sveriges lagstiftning om hur djuren ska tas om hand är den mest omfattande i världen. Sverige är ett föregångsland inom djuromsorg, redan 1988 fick vi världens mest kraftfulla djurskyddslag.

Läs mer
bonden 2