Pepparfilé på planka med parmesanmos

Pepparfilé på planka med parmesanmos

Testa en variant av den klassiska planksteken, pepparplanka, kanske en ny favorit om vi vågar gissa.

För 4 personer
Ingredienser
  • 1 kg Scan oxfilé
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 1 msk ljus soja
  • 1 vitlöksklyfta - riven
  • 1 dl pepparmix
  • Salt
  • Smör

Parmesanmos

  • 1,5 kg mjölig potatis
  • 1,5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 2 dl parmesanost - finriven
  • 2 äggulor
  • Salt och peppar

Basilika/citronemulsion

  • 2 äggulor - rumstempererade
  • 1,5 tsk dijonsenap
  • 1 msk citronjuice
  • 1 msk citronzest
  • 1 kruka färsk basilika
  • 2,5 dl neutral olja
  • Salt och peppar

Tillbehör

  • 4 st tomater
  • 1 citron
  • 4 st gemsallad
Gör så här Koka den skalade potatisen mjuk i saltat vatten, häll av och mixa potatisen med mjölk och smör (det får gärna bli luftigt). Tillsätt parmesan och ägg och smaka av med salt och peppar. Lägg moset i en spritspåse.

Putsa bort ev. hinnor på köttet, blanda balsamvinäger, soja och vitlök och lägg köttet i marinaden minst en timme. Sätt ugnen på 150 grader. Ta upp köttet ur marinaden och krydda runt om med salt och rikligt med peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet ordentligt runt om. Lägg över köttet i en ugnsform och låt gå upp till ca 56 grader i innertemp. Låt vila minst 15 min innan det skärs upp.

Lägg äggulor, senap, citron, basilika, olja och salt och peppar i en passande skål och mixa samman med en stavmixer - var noggrann med att ingredienserna är rumstempererade. Mixa samman till en krämig sås.

Sätt ugnen på maxgrill. Spritsa moset på plankorna och lägg på en skiva citron, en halv tomat samt en halverad gemsallad.
Gratinera i ugnen tills moset fått fin färg. Ta ut plankorna och lägg på kött och sås. Dekorera gärna med lite färsk basilika - servera!