Fylld fläskytterfilé i ugn med kafferub

Fylld fläskytterfilé i ugn med kafferub

Smakerna i denna fyllda fläskytterfilé är helt enkelt magiska! Krispig potatis och len sås ackompanjerar perfekt. Använd en bra stektermometer för bästa resultat.

För 4 personer
Ingredienser
  • 600 g Scan fläskytterfilé
  • Smör till stekning

Kafferub

  • 1 msk frystorkat kaffe av god kvalitet
  • 1 tsk chilliflakes - milda
  • 1 tsk rökt paprika
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 2 msk flingsalt
  • 3 stora silverlökar
  • 2 msk smör
  • 1 tsk honung
  • Salt och peppar

Potatis

  • 1 kg fast potatis
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • Salt och peppar
  • 3 dl finriven parmesanost

Sås

  • Skyn från köttet
  • 1 dl kalvbuljong
  • 3 dl grädde
  • 0,5 citron - zest
  • Maizena till redning
  • Salt och peppar

Tillbehör

  • 250 g broccoli
  • 1 msk olja
  • Salt, peppar och chiliflakes
Gör så här Sätt ugnen på 175 grader.

Skiva löken tunt och stek på låg temp länge med smör, salt, peppar och honung tills den är helt mjuk och genomskinlig.

Lägg kaffepulver, chili, paprika, spiskummin och salt i en mortel och stöt till ett fint pulver. Skär ett långt snitt utmed hela fläskytterfilén och fortsätt med snittet inåt tills du har en platta av kött. Lägg den stekta löken på köttet och rulla ihop, bind upp med steksnöre. Gnid in köttet med rub. Stek runt om i en stekpanna med smör. Lägg över i en ugnsfast form och låt gå upp till 62 grader i innertemperatur. Ta ut och låt vila.

Vrid upp ugnen till 200 grader. Skiva potatisen i ca 3 mm tjocka skivor. Lägg ut på en plåt och vänd runt med olja, salt, peppar och parmesan. Stek till fin färg och krispig yta i ugnen.

Häll över stekskyn från köttet i en kastrull och tillsätt kalvbuljong och grädde. Koka upp och red av med maizena. Smaka av såsen med citronzest samt salt och peppar.
Fräs broccolibuketter på hög värme i en stekpanna med olja, salt, peppar och lite chili.

Servera allt tillsammans och njut! - Kan gästerna gissa den speciella ingrediensen i ruben??