Om Oxkind

Ursprung och historia
Kinderna kallas ibland för kindbackar vilket egentligen är namnet på själva käkbenen. Precis som övriga detaljer med förleden ”ox” behöver inte kinderna komma från en oxe. Det rätta namnet är egentligen nötkind.
Rödvinsbräserade oxkinder
- Bryn ca 500 g oxkinder i smör i en tjockbottnad kastrull eller gryta, salta och peppra.
- Lägg ner blandade och grovhackade grönsaker (t ex morot, rotselleri, gul lök och vitlök). Låt bryna en stund.
- Häll på en flaska fylligt rödvin, vitpepparkorn och lagerblad. Fyll eventuellt på med lite vatten så att det nästan täcker kinderna.
- Lägg på lock och sjud i 4-6 timmar, tills kinderna är riktigt mjuka. Sila av buljongen och använd som grund till en sås.
- Servera kinderna med såsen och ett krämigt potatismos.
Att tillaga oxkind
Oxkinder behöver tid för att bli möra. Vanligast är att man bräserar eller kokar kinderna men det går också att confitera, ugnssteka eller grilla oxkind. Nyckeln till ett bra resultat är lång tid och låg temperatur.
Alltid 100% svenskt kött
Scan har i generationer varit Sveriges kött- och charkuterimästare och det är en tradition som vi är stolta över att föra vidare. Vi tror på det svenska ursprunget och arbetar engagerat för att ständigt säkra de höga förväntningar som ställs på svensk köttkvalitet.
Ett av våra främsta verktyg är vår omtanke om djuren. Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.