Oxkind
Kinderna kallas ibland för kindbackar vilket egentligen är namnet på själva käkbenen.
Nöt

Oxkind

50
Marmorering
10
Mörhet
Nöt

Oxkind är en ovanlig detalj i butik men har blivit trendig på restauranger de senaste åren. Oxkinden är en hård muskel och kräver lång koktid, minst fyra timmar, men är väl värt besväret då den blir mycket mör och saftig efter kokning.

Well done (minst 4h)
82 °C
Kinderna kallas ibland för kindbackar vilket egentligen är namnet på själva käkbenen.

Gryta | Tillagning & Tips | Köttguiden

Koka eller bräsera kinderna i rödvin eller ett smakrikt öl. Koktid ca 3 timmar.

Läs mer

Kött i ugn | Tillagning & Tips | Köttguiden

Tillaga under lång tid på låg värme.

Läs mer

Steka kött | Tillagning & Tips | Köttguiden

Vi rekommenderar andra tillagningsmetoder än stekning för just oxkind.

Läs mer

Grilla kött | Tillagning & Tips | Köttguiden

Det som krävs är lång tid i låg temperatur. Det går också att förkoka kinderna i buljong och sedan grilla snabbt, smaksätt med glaze

Läs mer

Teknik

BRA ATT VETA OM OXKIND

TEKNIK

FÖRKOKNING OCH GRILL

Ett bra sätt att grilla oxkind är att först koka den i en smakrik buljong, gärna med rödvin eller ett kraftigt öl, t ex porter eller stout. Därefter ger man oxkinden yta på grillen, gärna med en god glaze. En n sälta får man om man rimmar kinden ett dygn. Gnid in ytan med lite salt och socker och lägg i en plastpåse eller vakuumpåse.

På grillen behöver köttet 4–6 timmar för att bli mört.

recept

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

Till receptsidan
fördjupning

Mer om kött

Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

KÖTTGUIDEN

HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET

Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?

KÖTTGUIDEN

PREPPA DITT KÖTT

När det gäller grillning så finns det mycket man kan göra i ordning i förväg för att det ska bli enklare att lyckas. Här är några metoder och tips....


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer
Svante