Fransyska
Bräsera den nätad så får du en fin söndagsstek. Skär den tunt till lövbiff. Strimla den fint till wok. Det finns många valmöjligheter med Fransyskan.
Nöt

Fransyska

10
Marmorering
40
Mörhet
Nöt

Kanske den mest användbara men också den mest bortglömda detaljen. Vår styckmästares favorit, Fransyskan. Så stor att den ofta styckas upp i mindre bitar.

Medium
65 - 70 °C
Well done
70 - 75 °C
Bräsera den nätad så får du en fin söndagsstek. Skär den tunt till lövbiff. Strimla den fint till wok. Det finns många valmöjligheter med Fransyskan.

Gryta | Tillagning & Tips | Köttguiden

Passar utmärkt i gryta eller som grytstek.

Läs mer

Kött i ugn | Tillagning & Tips | Köttguiden

Fransyskan blir en mycket bra stek.

Läs mer

Teknik

TIPS FÖR EN BRA FRANSYSKA

film9 fransyska sondagsstek
Tips och teknik

Söndagsstek

Så lagar du en klassisk söndagsstek på fransyska med pressgurka och gräddsås.

recept

Gräddsås

Vad vore söndagssteken utan vår älskade gräddsås?

Koka ihop grädden med skyn från stekningen i ca en kvart. Tillsätt gelén och smaka av med salt. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och rör i med visp. Koka ytterligare i några minuter.

 

Skyn från stekningen

3dl Grädde

2msk Svartvinbärsgelé

Majsstärkelsetsk

Salt

INFO & INSPO

INTRESSANT OM FRANSYSKA

Fransyskan (eller plomman) är en stor, rund detalj och sitter på lårets framsida. Fransyskan består ursprungligen av fyra olika muskler där en av musklerna vanligtvis tas bort innan den säljs. Fransyskan kallades förr ländstek, det nya namnet kommer förmodligen från ett recept som pulicerades i början av 1900-talet: Fransysk stek.

fransyska scan gryta
recept

Vill du har mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

Till receptsidan
fördjupning

Mer om kött

Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

KÖTTGUIDEN

HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET

Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?

KÖTTGUIDEN

KÖTTKVALITET

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


Svenskt kött

"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer
Svante