Välkommen att upptäcka ett helt fantastiskt gott och mört kött. I vårt sortiment Omsorgsfullt utvalt har vi med vår kunskap och omsorg valt ut de finaste kvalitetsdjuren från våra svenska gårdar. Resultatet är ett kött som är extra gott och mört och vår förhoppning är att du ska tycka lika mycket om det som vi gör!

Utvalda detaljer

Mörad entrecote: En smakrik detalj tack vare sin rika marmorering.

Mörad ryggbiff med kappa: God i stekpannan! Börja med att steka bara fettkappan så att fettet rinner ut i pannan.

Mörad rostas: En del av rostbiffen och angränsar till ryggbiffen och filén. Ett mycket mört och gott kött med en svag marmorering.

Mörad oxfilé: Den möraste styckningsdetaljen som sitter under bakre delen av ryggen. Köttet är mörat i två omgångar. 

Bara det bästa duger

Bara de djur som har rätt kvalifikationer inom vikt, form, ålder, köttras och fettklass väljs ut. Kombinationen av dessa kriterier säkerställer en jämn och hög kvalitet.

Köttet i vårt Omsorgsfullt utvalt-sortiment är otroligt mört med mycket hög och jämn kvalitet. Mörheten säkerställs genom både en speciell hängmörning där köttet i bakdelen sträcks ut, samt med vakuummörning i 7-14 dygn för ytterligare mognad och mörhet.

Innan köttet når butiken har det alltså mörats minst 10 dagar. Köttet ligger också i en vakuumförpackning där det fortsätter att möras ända fram till tillagningen. Ju närmare bäst-före-datum man kommer, desto godare blir köttet!

Läs mer om mörning och om kvalitetsarbetet bakom Omsorgsfullt utvalt >

Produkter

Omsorgsfullt utvalda sortimentet

Vårt sortiment med det allra finaste nötköttet innehåller bland annat mörad oxfilé, högrevsfärs, ryggbiff med kappa och mörad entrecote.

Se alla produkter här.

12 utvalda köttips

1. Mörat är godast

Nötkött behöver möras innan det ska tillagas. Vakuummörning är den vanligaste metoden, där de olika styckningsdelarna packas i en plastförpackning som man suger ut all luft ur. Köttets naturliga mörningsprocess fortsätter då att verka, samtidigt som köttet skyddas från oönskade bakterieangrepp. Själva smaken utvecklas också och är som mest utvecklad efter ungefär tre veckors mörning, när köttet är riktigt moget.

2. Fett, en god smakbärare

Fett är en viktig smakbärare som hjälper till att lyfta köttets smak. Vid stekning försvinner en viss del av fettet. För att ta tillvara på all den goda smaken, ös gärna stekfettet på köttet under stekningen.

3. Så får du perfekt resultat varje gång!

En riktig köttfantast behöver en stektermometer. Ja egentligen alla som vill att köttet ska bli absolut godast. Med termometern mäter man temperaturen inne i köttet och får på så vis alltid samma resultat, oavsett om du ugnsbakar eller steker köttet.

4. Att tänka på vid stekning

Tänk på att värmen från en stekpanna är väldigt hög och att kött är känsligt för värme. Börja på hög värme och sänk så fort du uppnått en bra stekyta. Om du använder en gjutjärnspanna tänk på att den håller sin värme längre än en teflon- eller titanpanna. På en vanlig spis (utan induktion) går temperaturen inte ner lika fort.

5. Yta först, sedan innehåll

Ska du ugnssteka köttet så börja alltid steka i stekpannan för att skapa en fin yta och färg. Köttet blir som mörast och saftigast om temperaturen i ugnen ligger mellan 80-90°C.

6. Ta ut ur kylen i god tid

Låt köttet vila i sin förpackning i rumstemperatur ca 15-20 min innan stekning så får du en bättre stekyta eftersom det kalla köttet kan kyla ner stekpannan och det blir då svårt att få en bra stekyta.

7. Gör som proffsen, torka av köttet

Ett tips är att torka köttet fritt från köttsaft precis innan du saltar och pepprar. Använd en handduk eller hushållspapper för att få bort den överflödiga köttsaften.

8. Salt och peppar!

En kvart innan du lägger köttet i stekpannan är det dags att salta och peppra. På så vis dras kryddorna in i köttet och du får en behaglig smak. Koncentrera dig sedan på stekningen och toppa med lite gott flingsalt när köttet är klart.

9. Gör plats i stekpannan

Lägg inte mer kött i stekpannan än 2/3 av ytan eftersom det då är lätt att stekpannan blir för kall, så att köttet släpper vätska. Då finns risk att stekningen övergår i kokning och du går miste om en god stekyta. Detta är speciellt viktigt att tänka på om du använder en teflonpanna.

10. Olja eller smör?

Tillsätt neutral olja som exempelvis rapsolja i den upphettade stekpannan. Att steka i olja gör att du kan hålla en hög temperatur. Olja har en mycket högre brännpunkt än smör men använd gärna olja och smör tillsammans eftersom smöret ger god smak och färg. Gör som mästerkockarna, blanda olja och smör så kan du steka på högre temperatur utan att smöret bränns.

11. Lär känna din ugn

Om du använder en ugn utan digital termometer på ugnsvärmen kan du lätt se temperaturen med en extern termometer för att få rätt angivelse. Lägg termometern vid sidan på gallret i ugnen så du kan kontrollera ugnstemperaturen. Detta är extra viktigt i gasugn.

12. Stek inte nötkött för länge

Hur vill du ha ditt kött? Innertemperaturen bör ligga på 55 grader för rött, 60 grader för medium (rosa) och 65 grader för välstekt kött när du helsteker i ugn.

Läs mer om Omsorgsfullt utvalt >

Köttguiden

Nötkött

Traditionellt är de möraste bitarna nötkött de mest populära men vi börjar märka ett växande intresse för de lite mer ovanliga styckningsdetaljerna. Något som vi förstås tycker är väldigt roligt. Mörheten beror bland annat på muskeltrådarnas grovlek och vilken funktion muskeln haft.

Detta och mycket mer kan du läsa om i vår köttguide! Här berättar vi om allt från styckning och mörning till hur du hittar ett riktigt bra och fint kött och hur du tillagar det. 

Läs mer om nötkött

Griskött

Mycket av vårt matarv bygger på griskött och grisen har sin givna plats både på julbordet och på grillen. Även om filé, karré och kotlett är populärast har vi märkt att mer udda detaljer börjar bli trendigt.

Detta och mycket mer kan du läsa om i vår köttguide! Här berättar vi om allt från styckning och mörning till hur du hittar ett riktigt bra och fint kött och hur du tillagar det.

Läs mer om griskött

Kalvkött

En kalv är ett nötdjur yngre än tolv månader. Är kalven yngre än åtta månader betecknas köttet ljust kalvkött. Kalvkött är ljusare och mörare än kött från äldre nötdjur. Klassiska rätter av kalv är osso buco, saltimbocca och wienerschnitzel.

Detta och mycket mer kan du läsa om i vår köttguide! Här berättar vi om allt från styckning och mörning till hur du hittar ett riktigt bra och fint kött och hur du tillagar det.

Läs mer om kalvkött

Lammkött

Lammrostbiff till är en höjdare att grilla. Är du rädd att lammet skall smaka kofta bör du välja de magrare detaljerna. Den typiska lammsmaken (som många också gillar) sitter nämligen främst i fettet.

Detta och mycket mer kan du läsa om i vår köttguide! Här berättar vi om allt från styckning och mörning till hur du hittar ett riktigt bra och fint kött och hur du tillagar det.

Läs mer om lammkött
Föregående Nästa
Upp