Så tillagar du lamm i påsk

Lammstek är ett måste på påskbuffén. Att tillaga lamm kan man göra på en mängd olika sätt, delvis beroende på vilken del av lammet det är. Här delar vi med oss av vår köttkunskap och våra allra godaste lammrecept. Glad påsk!

 

Lammets styckningsschema

Lamm delas ofta i lite större delar som stek och sadel. Men på senare år blir det vanligare att man styckar ut de enskilda detaljerna anatomiskt.

Lammkött är inte så känsligt vilket gör att även överstekt lamm blir saftigt och mört, framförallt detaljer med ben. Läs mer om lammets alla delar i vår köttguide. 

Kryddor som passar lammstek

Gnid in lammet med de kryddor och örter som du gillar. Smaker som passar bra till lammstek är till exempel rosmarin, citron, timjan, mynta, persilja och vitlök.

Steken kan gnidas in i rikligt med salt – lamm och salt är nämligen en mycket lyckad kombination.

Ugnstemperatur för lamm

Lamm är ett tåligt kött som behåller sin saftighet även i högre temperaturer. Ju lägre ugnstemperatur man har vid tillagningen, desto saftigare och godare blir köttet, men då tar det också längre tid innan köttet blir klart.

Runt 150 grader är en bra temperatur, då tar det drygt 2 timmar för köttet att bli färdigt. Men det beror såklart på hur stor steken är. För att lyckas perfekt med tillagningen, använd en termometer.

Innertemperatur för lamm

Använd en stektermometer för att få till den där klassiska lammsteken som är perfekt mör, men se till att inte sätta termometern mot benet.

För blodig lammstek bör innertemperaturen vara 60 grader, medium 65 grader och välstekt 70 grader. Läs mer om olika lammdetaljers innertemperaturer i vår köttguide. 

Lammkotlett - gott med fyllning

Från sadeln som sitter längs lammets rygg styckas lammkotlettrad, lammracks, lammkotletter, lammytterfilé och lamminnerfilé. Kotlettraden kan stekas hel med ben eller benas ur och fyllas med godsaker som örter, vitlök och torkad frukt. Steken binds sedan ihop igen och steks i ugn. Läs mer om lammets kotlettrad.

 
Lammrecept

Helgrillad lammstek

En örtig och god lammstek med rostad färsk potatis och grillad sparris. Går även att tillagas i ugnen.

Slowcooked lammlägg

Möra lammlägg med potatispuré, ljummen tomatsallad och dragonfond.

Rosmarinkryddad lammstek

Hel lammstek kryddad med rosmarin och som serveras med potatis med pecorino och rostade rödbetor.

Ugnsstekt lamm med betor

Hel lammstek med sallad på rödbetor, gulbetor, bulgur, getost och basilika.

Upp