Antipasti på ren svenska

Välj antipasti på ren svenska genom vårt sortiment med svenska lufttorkade charkuterier, förpackade som tunna och luftiga skivor.

VÅRT LUFTTORKADE SORTIMENT BESTÅR AV PROSCIUTTO CRUDO, COPPA, FÄNKÅLSSALAMI OCH TRYFFELSALAMI

Alla fyra produkterna är gjorda av svenskt kött från svenska gårdar och har en lagringstid på upp till tio månader.
Vårt mål har varit att skapa svenska charkuterier som smakmässigt motsvarar de spanska och italienska, men som kommer med alla fördelar som svenskt kött innebär. Det vill säga kortare transporter, bättre djurskydd och lägre antibiotikaanvändning.

Scans lufttorkade charkuterier består av 100 % svenskt kött och tillverkas i Halmstad.
Med andra ord -  vi har tagit fram produkter som vi själva har saknat i hyllan och som vi tror många kommer att vilja avnjuta såväl till vardag som till fest.

 

ETT GEDIGET HANTVERK

I Halmstad torrsaltas våra lufttorkade produkter tillsammans med kryddor för smaken och hållbarhetens skull. Saltningen behöver tid, tålamod och en varsam hand där köttet handläggs på galler eller hängs upp för att få en jämn sälta och varsam torkning som säkerställer kvaliteten. Typiska kryddor som används är peppar, koriander och enbär.  Därefter lufttorkas köttet i våra egna klimatkammare med ett noga utvalda klimat. Här fortsätter torkningen och aromutvecklingen tar sin början. Under hela processen kontrolleras det kontinuerligt hur mycket köttet har torkat, det får inte gå för fort och inte för sakta.

När produkterna är tillräckligt torra förpackas de och mogningsprocessen fortsätter. Ju längre lagring, desto mer aromatisk blir smaken. Vår Coppa lagras till exempel i minst 3 månader och vår Prosciutto Crudo i minst 10 månader, varefter den skivas riktigt, riktigt tunt. Resultatet är en mör och mjäll konsistens som smälter i munnen. Perfekt som plockmat på en charkbricka, eller klassisk festmat på en buffé!


LAGRINGSTID FÖR VÅRA LUFTTORKADE PRODUKTER:

Prosciutto Crudo: minst 10 månader

Coppa: minst 3 månader

Fänkål/Tryffelsalami: minst 6 veckor


En buffé av smaker

Alla våra lufttorkade produkter kan njutas precis som de är. Med en bit bröd och några droppar olivolja och kanske en ostbit på en charkbricka och något gott att dricka till. Men de har lite olika smakprofiler. Ska du servera Prosciutto Crudo gör du det med fördel tillsammans med söta smaker som exempelvis jordgubbar, fikon och melon, kanske som tilltugg vid en grillbuffé. Men den fungerar lika bra som topping på pizza eller foccacia. Vår lufttorkade Coppa är god tillsammans med en pesto eller syrlig tomatsalsa, eller som pålägg på mörkt rågbröd, på en sallad eller en lyxig smörgås med medelhavskänsla. Vår läckra lufttorkade salami med fänkål eller äkta tryffel är även den perfekt som mingelmat på en buffé, speciellt tillsammans goda hårdostar, men gör sig också bra som topping på pizza och pasta.

scan bresaola pizza 3

Tips!

Kom ihåg ta fram dina lufttorkade charkuterier i rumstemperatur en stund innan servering. Då smakar de som allra bäst. Tänk också på att servera dem i ordning från mildast till kryddigast för att optimera smakupplevelsen för dina gäster. Glöm heller inte att lägga upp dem på brickan eller fatet så att det kommer luft mellan skivorna. Det är extra lätt med våra tunna och luftiga lufttorkade charkuterier. Buon appetito och heja Sverige!

HKScan 201211 0024 web

Bresaola

Vår Bresaola är smakrika, möra skivor av lufttorkat nötkött från svenska gårdar. Våra erfarna charkuterister i Halmstad kryddar bresaolan milt med bl a peppar, enbär och korianderfrö, och låter den sen lagras i minst tre månader. De tunna, magra skivorna är en delikatess på charkbrickan eller i en sallad. Bresaola är också en lyxig topping på pizzan eller smörgåsar med medelhavskänsla.

Tryffelsalami

Vår tryffelsalami är, precis som vår fänkålssalami, grovmald och utan späck för att förhöja smak och konsistens. Den gotländska tryffeln bidrar med en kraftig, nötig tryffelsmak. Lufttorkad och lagrad i minst sex veckor. 

PROSCIUTTO CRUDO

Prosciutto Crudo är en skinka som först torrsaltas och sedan lufttorkas på italienskt vis. Därefter lagras skinkan i minst tio månader för att smak och arom ska utvecklas.

COPPA

Coppa är gjort av karré från grisens nacke. Vår lufttorkade Coppa är milt smaksatt med vitpeppar, koriander och enbär för att förhöja den naturliga smaken. Lagrad i minst tre månader.

FÄNKÅLSSALAMI

Vår lufttorkade fänkålssalami är klassiskt smaksatt med torkad fänkål som gifter sig med salamins sälta. Salamin är grovmald och utan späck för att förhöja hantverket bakom produkten. Lagrad i sex veckor.

recept

Vår tryffelsalami passar också perfekt till en god pastarätt och i kombination med lite gotländsk tryffel blir det magiskt gott

Till receptet