BBQ-skinka i saffransbuns

BBQ-skinka i saffransbuns

Har du rester över av den goda julskinkan? Gör då supergoda saffransbuns med BBQ-skinka, citrus/jalapenomajo och krispig kålsallad.

För 4 personer
Ingredienser
  • 6 skivor Scan julskinka
  • Smör
  • Milda chiliflakes
  • 1 dl rökig BBQ-sås
  • 1-2 msk ljus soja

Saffranbuns

  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 pkt jäst
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk salt
  • 2 msk honung
  • 10 dl vetemjöl

Majo

  • 3 dl majonnäs
  • 2 msk julsenap
  • 0,5 apelsin - zest
  • 1-2 färska jalpenos
  • Salt och peppar

Sallad

  • ¼ rödkålshuvud - fint strimlad
  • Några grönkålsblad - strimlade
  • 0,5 apelsin - zest och kött
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk olivolja
  • Salt och peppar

Grönkålschips

  • 10 grönkålsblad
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt

Till servering

  • 3 dl riven ost (kanske finns en bit gräddost eller cheddar kvar i kylen?)
  • 1 dl flytande smör med en riven vitlöksklyfta
  • Grovt hackade nötter
Gör så här Smält smöret ihop med saffran samt rosmarin och ta av från värmen - rör ner mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt mjölken lite i taget och rör ut jästen helt. Tillsätt salt och honung. Arbeta ner mjölet lite i taget till en ganska lös o smidig deg - går bra för hand. Låt degen jästa i ca 40 min. Baka ut till ca 12 bullar som får jäsa ytterligare 30 min innan de bakas av i ugnen i ca 10 min. Ta ut och låt bullarna svalna. Sänk ugnsvärmen till 160 grader.

Blanda samman ingredienserna till majon, smaka av med salt.

Massera kålen till salladen med olja och vinäger innan kött och zest från apelsinen blandas ner.

Ta bort mittnerven i grönkålen som ska bli chips - massera in olja och salt noggrant och lägg ut kålen på en plåt. Rosta på 160 grader till bladen är helt krispiga - det tar ca 20 minuter men öppna gärna luckan lite då och då för att känna på dem o samtidigt släppa ut ånga.

Strimla skinkan och stek sedan ganska länge så den blir lite krispig i kanterna o får fin färg. Rör ner BBQ-sås och soja och låt fräsa ihop någon minut.

Sätt ugnen på 220 grader grill.
Dela saffransbuns, pensla på lite vitlökssmör, lägg på kålsallad, skinka och massa riven god ost - gratinera till fin färg. Klicka på majo (här någonstans kommer även nötterna och grönkålschipsen in) - sätt på locket - servera dina hungriga vänner direkt!