Lammstek Sous Vide

Lammstek Sous Vide

Sous vide För 4 personer
Ingredienser
  • Lammstek
  • persilja
  • citroner
  • vitlök
  • olivolja
  • smör
  • potatis
  • gula lökar
  • gruyereost
Gör så här 1. Börja med att bryn smör i en stekpanna eller kastrull. Vispa smöret från kall panna tills smöret blir gyllenbrynt. Ställ åt sidan.

2. Gör en gremolata, Skär en bunt persilja fint och lägg i en bunke. Riv skalet från 2 citroner och och pressa över saften. Riv 2 vitlöksklyftor. Salta och peppra rikligt. Avsluta med 1 dl god olivolja. Blanda ihop allt

3. Gnid in lammsteken invändigt som utvändigt med gremolatan.

4. Salta och peppra lite extra

5. Lägg steken i en vacuumpåse, häll på det brynta smöret

6. Vacuumförpacka påsen och lägg i vattenbadet och sätt på sousvidestaven på 58 grader. Kör i 6 timmar eller tills önskad innertemperatur uppnåtts beroende på köttbitens storlek. Detta funkar bra att köra över natten.

7. Sprätta upp påsen.

8. Bryn steken i smör bara för att få en fin yta.

9. Tranchera upp och servera med exempelvis en gratäng med gruyere och en tomatsallad.

POTATISGRATÄNG:
Skiva ca 1 kg potatis, behåll skalet på. Skala och skiva 2 gula lökar. Riv ner 1 vitlöksklyfta.Lägg allt i en ugnsform Salta och peppra potatisen. Riv ner 200
gram gruyereost och blanda runt. Slå på 5 dl grädde. Ställ in i ugnen på 200 grader. Är färdig efter ca 60-70 minuter.