steka

Perfekt stekyta

Stekning ger köttet en härligt gyllenbrun yta – en yta du ska sträva efter när du steker ditt kött. Om du gjort rätt såklart. I stekytan utvecklas nämligen en massa goda smaker och att steka en köttbit är inte så svårt. Med några enkla knep fixar du fram en festmåltid snabbare än ögat. Se till att ha hög värme i stekpannan och lägg inte i för mycket åt gången. Då sänks temperaturen och det blir svårt att få en fin stekyta.

Tillagning

STEK PÅ RÄTT SÄTT

Innan du börjar

Se till att köttet du ska steka har rumstemperatur och inte kommer direkt från kylen. En kall köttbit kyler ner pannan och då får du ingen fin stekyta. Torka av köttet. En blöt yta gör det svårare att få till stekytan. Salta och peppra ca 15 minuter innan steker. Då dras saltet in i köttets yta och ger en jämnare och tydligare smak. Peppra också gärna efter stekning så får du den goda smaken av nymald peppar.

Tänk på mängden

Undvik att fylla pannan mer än till två-tredjedelar. Det behövs en större stekpanna när man steker kött. I en liten kan det bli för trångt, då kyls pannan ned vilket resulterar i att köttbitarnas ytor blir gråa istället för gyllenbruna, köttet blir kokt istället för stekt. Det ska vara varmt hela tiden!

Själva stekningen

Stek på hög värme i stekpanna och använd generöst med smör och olja. Oljan klarar höga temperaturer och smöret tillför en massa god smak. När smöret slutat fräsa är det dags att lägga ner köttet. Låt bli att vända och röra köttbiten, låt den ligga ifred och stekas. När du ser att köttet vätskar sig på den ostekta sidan är det dags att vända.

Hur vill du ha ditt kött?

För att avgöra om din köttbit är färdigstekt, känn på det! Känns det som din kind är köttet rött (rare), som din haka rosa (medium) och som din nästipp well done (genomstekt). Du kan också göra ett snitt i kanten på köttbiten för att se efter. Tjockare köttskivor kan kollas med stektermometer och efterstekas i ugn vid behov.

film3 entrecote
Steka

Vilken temperatur ska jag ha?

När man pratar om att steka är innertemperatur nästan det första som dyker upp. Det gäller att ha tungan rätt mun för att få köttet i den temperaturen du vill. 

Tider och värme

Tunna skivor av kött, t.ex. exempel lövbiff, eller tunna strimlor av färsk skinka blir klara på någon minut. Snabbt ska det gå. Tjockare skivor, som fläskkarré, behöver längre tid. Där får du känna av lite mer  En bra metod för att de tjockare skivorna ska få en vacker brynt yta och bli genomstekta utan att brännas eller bli för torra är att steka klart dem i ugnen när ytorna har fått färg. Man kan även sänka värmen rejält och fortsätta tillagningen i stekpannan, gärna under lock. Stick in en digital stektermometer i tjockare skivor för att avgöra när de är klara. Här är några hålltider:

Rare (blodigt): 55˚C nöt, lamm (omalet kött)

Medium rare: 58-60˚C nöt, lamm (omalet kött)

Medium: 60-65˚C nöt, lamm (omalet kött)

Well done (genomstekt): 70˚C nöt, lamm, gris, färs

oxfilé 1 1
film1 flaskkotlett
Filmrecept

Fläskkotlett, här är tipsen du behöver!

Lär dig hur du lagar till dina fläskkotletter på bästa sätta.

film5 ytterlar lovbiff
video

Lövbiff med persiljesmör & pepparrot, en riktig krogklassiker

film6 flaskfile STEK
video

Så hanterar du din fläskfilé med bästa resultat

Bra recept för stekning