julguiden

Så styckas en julskinka

Att få fram en julskinka kräver sin styckmästare.
Om du frågar vår expert, Benny Granqvist, kan han underhålla
dig i timmar om skinkans anatomi.
Faktum är att han nog skulle kunna stycka en skinka i sömnen.

JULSKINKANS ANATOMI

Förr i tiden såg julskinkan ut som i en Kalle Anka-film – stor och grann – och med benet som stack ut. Det skulle vara rejält med pompa och ståt, och därför brydde man sig inte om att stycka upp den i mindre delar. Den kunde istället väga uppåt sju kilo. Eftersom den tog för sig så pass på julbordet, tog man också ännu allvarligare på traditionen kring hela anrättningen. Mängder av tid lades åt tillagning och griljering. Och skinkan, den räckte ända till påsk.

De två exklusivaste bitarna, som Benny talar sig särskilt varmt om, är innan- och ytterlåret. Det är av dessa bitar han framställer gourmetskinkan. De fina musklerna saknar hinnor så du får stora köttiga skivor, med en fin fettkant runt om.

Vill du bli familjens egen styckmästare och fixa årets skinka enligt konstens alla regler? Sätt igång nu, för det är inte långt kvar till jul. Annars hjälper vi dig mer än gärna längs vägen.

julskinka anatomi v3
AVSNITT ETT

STYCKMÄSTARN BENNY VISAR HEMLIGHETEN BAKOM EN PERFEKT STYCKNING

Vår gårdsmärkta julskinka har en tydlig adress

Det blir allt viktigare att veta var ditt kött kommer ifrån. Därför är vi väldigt glada att kunna presentera vår Gårdsmärkta julskinka, där du kan ...

Så här tillagar du din julskinka från grunden

Det finns två sätt att tillaga en rimmad julskinka, antingen ugnsbakar du den eller så kokar du den. Så här gör du steg för steg, för att få din...

Hemligheten bakom den perfekta griljeringen

En vacker julskinka kan lyfta vilket julbord som helst. Här tipsar vi om olika griljeringar, från den traditionella sorten till lyx- och...