Sundby

”Kvalitet för oss är välmående grisar”

Familjen Schartau är tredje generationen bönder på Sundby gård, där de bor sedan 2001 med sina tre barn. Deras ambition är att driva och utveckla verksamheten på ett sätt som både ger välmående grisar och miljö. 

– Vi som jobbar här vill kunna känna oss stolta med vad vi gör och producerar. Vi har kontroll på grisarna från födseln vilket gör att vi kan garantera en god omsorg med närproducerat foder under hela deras livstid, säger Frida Schartau.

På gården föder de upp Svensk Rapsgris enligt Scans koncept. Och fodret odlar de på egna åkrar. Vete, korn, havre och åkerbönor som tillsammans med rapsfrö utgör basen i det egentillverkade fodret. Av gödseln från grisarna tillverkas fordonsgas i en delägd biogasanläggning i Västerås. Den rötade resten av gödseln används sedan på åkrarna och sluter på så sätt gårdens kretslopp.

Godare kött

– Kvalitet för oss är välmående grisar som föds upp med omsorg på ett foder av spannmål från våra egna åkrar. Vi är övertygade om att grisar som föds upp på ett schysst sätt ger ett mer välsmakande kött. Rapsen i fodret gör köttet mörare, saftigare och smakrikare. Dessutom är fettsyrorna i rapsen hälsosamma både för grisar och människor. Vi märker att rapsen håller grisarna friska.

För familjen Schartau är förstås god mat viktigt även för dem själva:

– God mat för oss skapas av vällagade råvaror med kvalitet och smakar alltid som bäst i trevligt sällskap.

Vi på Sundby

Frida och Frans Schartau föder upp Svensk Rapsgris på gården Sundby i Tillberga utanför Västerås.  

Om gården

5500 rapsgrisar per år 153 hektar åkermark 50 hektar skog

Svensk Rapsgris

Svensk Rapsgris – vårt allra bästa griskött

Köttet av rapsgris är saftigt, mört och smakrikt. Det har en tydlig marmorering och en fyllig lite nötig smak. Tack vare marmoreringen blir köttet lättlagat då fettet gör att det behåller sin saftighet. Därför uppskattas rapsgrisen både av hemmakockar och svensk kockelit.

Rapsens fina fettsammansättning är inte bara hälsosam för oss människor. Grisarna älskar sitt foder. De växer bättre, är piggare och friskare. Att glada grisar ger godare kött är en välkänd sanning, och det gäller verkligen våra rapsgrisar.

Rapsgris