Evertsholm

”Rapsen gör grisarna glada”

Evertsholm ligger mitt i en gammal jordbruksbygd med mångtusenårig historia. Själva gården omnämns redan år 1260 och fick troligen sitt namn av Söderköpings borgmästare, Evert Holm, under senare delen av 1500-talet. År 1981 tog Catrin och Jan över gården efter Catrins föräldrar.

Idag är det uppfödningen som står i fokus och man odlar det mesta av grisarnas foder. Precis som nästan alla moderna jordbruksföretag har man även sidoverksamheter i form av skogsbruk och försäljning av grödor.

– Förutom mat till grisarna odlas höstvete, lin och timotej, säger Catrin. Vi har även vall där vi odlar gräs som blir till ensilage och sedan mat till hästarna här på gården.

1998 började Catrin och Jan med grisar och sedan 2012 är alla Svensk Rapsgris.

– Det är ett koncept som vi tror på, säger Catrin som har huvudansvaret för grisarna på gården. Det känns som om rapsgrisarna mår allmänt lite bättre. Grisarnas foder består av raps, vete, korn och åkerbönor från egna åkrar. Numera används ingen soja i uppfödningen. Gödseln från grisarna sprids ut på åkrarna och håller kretsloppet igång. Alla hus – även grishusen – värms upp med hjälp av halm som också produceras på gården.

Extra smakrikt kött

– Vi gör vårt bästa för att hålla grisarna nöjda och glada. Och det bidrar förstås till köttets fina kvalitet. Rapsen har en nyttig fettsammansättning som ger friskare grisar. Den gör också att köttet blir hälsosammare för oss människor. Extra saftigt, mört och smakrikt dessutom. Catrin tycker att god mat ska ha bra kvalitet. Den ska vara vällagad och gärna innehålla spännande smaker.

– Det är också skönt att känna till matens ursprung. Då smakar den ännu lite bättre.

Vi på Evertsholm

Gården Evertsholm ligger vid Göta kanal inte långt från Söderköping i Östergötland. Här föds Svensk Rapsgris upp av Catrin och Jan Siverskog.    

Om gården

5700 rapsgrisar per år. 160 hektar egen åkermark. 570 hektar åkermark som arrenderas. 20 hektar skog. 4 medarbetare.

Svensk Rapsgris

Svensk Rapsgris – vårt allra bästa griskött

Köttet av rapsgris är saftigt, mört och smakrikt. Det har en tydlig marmorering och en fyllig lite nötig smak. Tack vare marmoreringen blir köttet lättlagat då fettet gör att det behåller sin saftighet. Därför uppskattas rapsgrisen både av hemmakockar och svensk kockelit.

Rapsens fina fettsammansättning är inte bara hälsosam för oss människor. Grisarna älskar sitt foder. De växer bättre, är piggare och friskare. Att glada grisar ger godare kött är en välkänd sanning, och det gäller verkligen våra rapsgrisar.

Rapsgris