Esplunda

"Viktigast av allt är att djuren mår bra"

Anrika Esplunda Gård har samarbetat med Scan så länge Per Nilsson kan minnas. Samarbetet bygger i grund och botten på ömsesidig respekt för varandras kunskap och erfarenhet. Båda vet att det inte finns någon genväg till god djuromsorg. 

– Gården som föder upp djuren har ett stort ansvar, säger Per. Det är ursprunget och spårbarheten i de färdiga produkterna som främst bidrar till kvalitet, äkthet och trovärdighet. Att Scan står för svenskhet och kvalitet betyder mycket för oss som leverantör. När vi lastar våra djur och Scan tar vid känner vi oss trygga med att lämna vidare ansvaret, säger Per.

Det svenska djuromsorgsprogrammet är bland de djurvänligaste i världen. Uppfödningen av rapsgrisarna och nötkreaturen på Esplunda Gård sker i öppna och ljusa stallar, där personal rör sig åtta timmar om dagen. När de inte är bemannade finns larm som varnar om något inte fungerar. Djuren får rent vatten och aptitligt foder. Ordning och reda är det viktigaste för att föda upp hälsosamma djur, därför finns tydliga rutiner för alla moment.

– Vi försöker skapa en atmosfär på gården som bygger på kreativitet, trivsel och kvalitet. Miljön ska vara bra för både djur och människor, säger Per.

Nyttigare och godare

Grisarna på Esplunda äter raps och säljs som Svensk Rapsgris. De hälsosamma fettsyrorna från rapsen gör inte bara grisarna friskare. Köttet blir dessutom nyttigare och godare för oss människor.

– Grisarna gillar verkligen raps, och rapsen gör köttet mörare, saftigare och mer smakrikt. Det blir dessutom mer lättlagat, säger Per.

– God mat bygger på råvarornas kvalitet och ursprung. Det kan vara en god köttstek med potatis, svampsås, kokta grönsaker och bacon – gärna gjord på rapsgris. Trevligt sällskap gör maten ännu godare.

Vi på Esplunda

Esplunda gård ligger utanför Enköping. Gården är familjeägd sedan 1544. Idag drivs den av Per och Charlotte Nilsson som är 15:e generationens ägare.

Om gården

8 000 rapsgrisar per år. 400 nötkreatur per år. 850 hektar åkermark. 260 hektar skog. 50 hektar betesmark. 13 anställda plus sommarjobbare.

Svensk Rapsgris

Svensk Rapsgris – vårt allra bästa griskött

Köttet av rapsgris är saftigt, mört och smakrikt. Det har en tydlig marmorering och en fyllig lite nötig smak. Tack vare marmoreringen blir köttet lättlagat då fettet gör att det behåller sin saftighet. Därför uppskattas rapsgrisen både av hemmakockar och svensk kockelit.

Rapsens fina fettsammansättning är inte bara hälsosam för oss människor. Grisarna älskar sitt foder. De växer bättre, är piggare och friskare. Att glada grisar ger godare kött är en välkänd sanning, och det gäller verkligen våra rapsgrisar.

Rapsgris