Skarsvad

”Vi föder upp världens bästa griskött”

På Skarsvad och Lundby gårdar verkar Mycklinge Skarsvad Gris AB. Utanför Västerås föder man Svensk Rapsgris. Verksamheten drivs till hälften var av Mats Pettersson och Mycklinge Lantbruk AB. I Mycklinge Lantbruk AB finns 16 medarbetare inklusive delägarna Johan Eriksson, VD för båda bolagen, samt Tina Sjödin, Leif Sjödin och Vicki Skure Eriksson.

Enligt Johan har intresset för svenskt kött ökat markant och att välja svenskt kött tror han är en trend som har kommit för att stanna. Dels för att människor blir allt mer måna om att djuren ska ha det bra innan de blir mat. Dels för att en lugn och stressfri miljö kring djuren ger ett godare kött.

– I mer än 30 år har vi kämpat för omsorgsfull djurhållning, mindre antibiotika och bättre köttkvalitet. Nu har det arbetet börjat bära frukt på allvar.

2012 anmälde Mycklinge Skarsvad sitt intresse för Scan att börja föda upp rapsgris. Ett beslut som de inte har ångrat.

– Svensk Rapsgris är ett spännande koncept. Framförallt är det roligt att vara en del i något som blivit så omtyckt. Grisarna mår bättre och köttet blir både godare och nyttigare tack vare det hälsosamma fettet från raps.

– Många matlagare som jag har pratat med tycker att köttet från svensk Rapsgris är lättare att hantera och dessutom mycket mörare och saftigare. De som har provat svensk Rapsgris vill göra det igen och igen. Och det finns fortfarande många som ännu inte har provat.

Från vardag till fest

Gris har gått från att vara vardagsmat till att även hamna på bordet när man vill lyxa till det. Med svensk Rapsgris kommer fler att vilja ha grisrätter på sina menyer och middagsbord, tror Johan. Hans egen uppfattning om god mat har inte bara med smak att göra.

– En välkomponerad måltid skall stimulera alla sinnen och fastna i minnet som en bra låt.

Vi på Skarsvad

På Mycklinge Skarsvad utanför Västerås föder man upp vanliga grisar och Svensk Rapsgris. Verksamheten drivs av Johan Eriksson, Mats Pettersson, Tin...

Om gården

8000 rapsgrisar per år 3 anställda + Mats Pettersson som är platsansvarig På Skarsvad och Lundby odlar Mats och hans bror spannmål på åkrarna intil...

Svensk Rapsgris

Svensk Rapsgris – vårt allra bästa griskött

Köttet av rapsgris är saftigt, mört och smakrikt. Det har en tydlig marmorering och en fyllig lite nötig smak. Tack vare marmoreringen blir köttet lättlagat då fettet gör att det behåller sin saftighet. Därför uppskattas rapsgrisen både av hemmakockar och svensk kockelit.

Rapsens fina fettsammansättning är inte bara hälsosam för oss människor. Grisarna älskar sitt foder. De växer bättre, är piggare och friskare. Att glada grisar ger godare kött är en välkänd sanning, och det gäller verkligen våra rapsgrisar.

Rapsgris