Russelbacka

”Det gäller att vara klimatsmart hela tiden”

Russelbacka ägdes tidigare av familjen Stenbecks Kinnevikskoncern under företaget Mellersta Sveriges Lantbruks AB. Nuvarande ägare, som köpte gården 2001, har sedan stegvis utvecklat den till det moderna familjeföretag det är idag. 

– Vi som jobbar med lantbruk i någon form är beroende av klimat och miljö varje dag. Så det gäller att tänka klimatsmart hela tiden, säger Fredrik Stenberg, delägare och VD i familjeföretaget. Vi är också skyldiga att lämna in en årlig miljörapport till kommunen, där vi redovisar vad vår verksamhet har för miljöpåverkan.

Allt foder till grisarna produceras på den egna gården. Vete, havre, korn, raps och åkerböna. Här odlas även spannmål som de säljer.

– Det enda vi köper in utifrån är vitaminer, som grisarna behöver för att ge det allra bästa köttet. Detta gör att transporter till och från gården minskar och därigenom också miljöpåverkan, säger Fredrik.

Premiumkött

Alla gårdens grisar föds upp under Scans koncept Svensk Rapsgris.

– När vi blev tillfrågade om att börja leverera rapsgrisar hoppade vi på direkt. Dels för att det var ett nytt och spännande koncept, dels för att lyfta svensk grisproduktion till en ny nivå. Ett premiumkött framtaget helt utan importerad soja.

Fredrik säger att grisarna har gott om plats i sina boxar under hela uppväxten. De har knorren kvar och ständig tillgång på halm och vatten.

– Vi använder ytterst sparsamt med antibiotika, bara när grisar är sjuka. Allt detta i kombination med ett mycket bra foder gör köttsmaken fantastiskt fin. Rapsen i fodret gör dessutom köttet mörare, saftigare och mer lättlagat.

– God mat för mig, är vällagad från grunden och naturligtvis producerad med råvaror från svenska gårdar, avslutar Fredrik.

Vi på Russelbacka

Gården ligger mellan Lidköping och Vara. Här föds svensk Rapsgris upp av Fredrik och August Stenberg, Bo och Carl-Martin Andersson med familjer.

Om gården

15 000 rapsgrisar per år. 1100 hektar åkermark. 200 hektar skog.

Svensk Rapsgris

Svensk Rapsgris – vårt allra bästa griskött

Köttet av rapsgris är saftigt, mört och smakrikt. Det har en tydlig marmorering och en fyllig lite nötig smak. Tack vare marmoreringen blir köttet lättlagat då fettet gör att det behåller sin saftighet. Därför uppskattas rapsgrisen både av hemmakockar och svensk kockelit.

Rapsens fina fettsammansättning är inte bara hälsosam för oss människor. Grisarna älskar sitt foder. De växer bättre, är piggare och friskare. Att glada grisar ger godare kött är en välkänd sanning, och det gäller verkligen våra rapsgrisar.

Rapsgris