Bärnagården

”Vi tar hand om grisarna redan från födseln”

Hans och Håkan Eriksson är andra generationen producenter av svenskt griskött på Bärnagården. De tänker fortsätta att utveckla gården på ett hållbart sätt för miljöns och grisarnas skull. 

– Här på gården tar vi hand om grisarna från födsel till slakt, säger Hans Eriksson. Det minskar transporterna och påverkan på miljön. Vi är även självförsörjande på foderråvaror. På gården produceras vete, korn, havre, åkerbönor och rapsfrö som utgör basen i foderblandningen. Vi har också tillgång till alternativa foderråvaror som vassle från Falköpings mejeri.

Det är viktigt att grisarna mår bra och håller sig friska, tycker Hans. För grisarnas egen skull förstås, men också för att kvaliteten på köttet blir så mycket bättre då.

– Med rätt balanserat foder och en bra miljö i grisstallet så blir det ett bra kött, menar han.

Rapsen har många fördelar

Grisarna föds upp som Svensk Rapsgris enlig koncept från Scan. Rapsen har många fördelar förutom att den kan odlas på gården. Grisarna äter den med god aptit och mår väldigt bra av den. De nyttiga fettsyrorna i rapsen bidrar till att hålla dem friska. Dessutom får köttet en fantastisk kvalitet.

– Köttet blir saftigare, mörare och får en bättre smak, säger Hans. Det blir faktiskt även lättare att laga till med gott resultat.

Om bonden själv får välja äter han gärna en god köttbit, gärna av rapsgris, med tillbehör från den traditionella svenska husmanskosten.

Vi på Bärnagården

Bärnagårdens Lantbruk ligger mellan Skara och Lidköping i Västergötland. Här föder Hans och Håkan Eriksson upp svensk Rapsgris.  

Om gården

4 000 egna rapsgrisar per år. 10 000 smågrisar säljs till andra rapsgrisuppfödare. 550 hektar åkermark.

Svensk Rapsgris

Svensk Rapsgris – vårt allra bästa griskött

Köttet av rapsgris är saftigt, mört och smakrikt. Det har en tydlig marmorering och en fyllig lite nötig smak. Tack vare marmoreringen blir köttet lättlagat då fettet gör att det behåller sin saftighet. Därför uppskattas rapsgrisen både av hemmakockar och svensk kockelit.

Rapsens fina fettsammansättning är inte bara hälsosam för oss människor. Grisarna älskar sitt foder. De växer bättre, är piggare och friskare. Att glada grisar ger godare kött är en välkänd sanning, och det gäller verkligen våra rapsgrisar.

Rapsgris