Rapsgris

Från noga utvalda gårdar

Våra rapsgrisar kommer från tio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps. Den solgula rapsens frön bidrar med omega 3 som gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt.

Vi har dessutom börjat gårdsmärka våra rapsgrisprodukter, så att du enkelt kan se vilken gård köttet du äter kommer ifrån.


Scan Bärnagården 170619 0036 NY
Bärnagården

”Vi tar hand om grisarna redan från födseln”

Bärnagårdens Lantbruk ligger mellan Skara och Lidköping i Västergötland. Här föder Hans och Håkan Eriksson upp svensk Rapsgris.


Esplunda

"Viktigast av allt är att djuren mår bra"

Anrika Esplunda Gård har samarbetat med Scan så länge Per Nilsson kan minnas. Samarbetet bygger i grund och botten på ömsesidig respekt för varandras kunskap och erfarenhet. Båda vet att det inte finns någon genväg till god djuromsorg. 

– Gården som föder upp djuren har ett stort ansvar, säger Per. Det är ursprunget och spårbarheten i de färdiga produkterna som främst bidrar till kvalitet, äkthet och trovärdighet. Att Scan står för svenskhet och kvalitet betyder mycket för oss som leverantör. När vi lastar våra djur och Scan tar vid känner vi oss trygga med att lämna vidare ansvaret, säger Per.

Det svenska djuromsorgsprogrammet är bland de djurvänligaste i världen. Uppfödningen av rapsgrisarna och nötkreaturen på Esplunda Gård sker i öppna och ljusa stallar, där personal rör sig åtta timmar om dagen. När de inte är bemannade finns larm som varnar om något inte fungerar. Djuren får rent vatten och aptitligt foder. Ordning och reda är det viktigaste för att föda upp hälsosamma djur, därför finns tydliga rutiner för alla moment.

– Vi försöker skapa en atmosfär på gården som bygger på kreativitet, trivsel och kvalitet. Miljön ska vara bra för både djur och människor, säger Per.

Nyttigare och godare

Grisarna på Esplunda äter raps och säljs som Svensk Rapsgris. De hälsosamma fettsyrorna från rapsen gör inte bara grisarna friskare. Köttet blir dessutom nyttigare och godare för oss människor.

– Grisarna gillar verkligen raps, och rapsen gör köttet mörare, saftigare och mer smakrikt. Det blir dessutom mer lättlagat, säger Per.

– God mat bygger på råvarornas kvalitet och ursprung. Det kan vara en god köttstek med potatis, svampsås, kokta grönsaker och bacon – gärna gjord på rapsgris. Trevligt sällskap gör maten ännu godare.

Evertsholm

”Rapsen gör grisarna glada”

Evertsholm ligger mitt i en gammal jordbruksbygd med mångtusenårig historia. Själva gården omnämns redan år 1260 och fick troligen sitt namn av Söderköpings borgmästare, Evert Holm, under senare delen av 1500-talet. År 1981 tog Catrin och Jan över gården efter Catrins föräldrar.

Idag är det uppfödningen som står i fokus och man odlar det mesta av grisarnas foder. Precis som nästan alla moderna jordbruksföretag har man även sidoverksamheter i form av skogsbruk och försäljning av grödor.

– Förutom mat till grisarna odlas höstvete, lin och timotej, säger Catrin. Vi har även vall där vi odlar gräs som blir till ensilage och sedan mat till hästarna här på gården.

1998 började Catrin och Jan med grisar och sedan 2012 är alla Svensk Rapsgris.

– Det är ett koncept som vi tror på, säger Catrin som har huvudansvaret för grisarna på gården. Det känns som om rapsgrisarna mår allmänt lite bättre. Grisarnas foder består av raps, vete, korn och åkerbönor från egna åkrar. Numera används ingen soja i uppfödningen. Gödseln från grisarna sprids ut på åkrarna och håller kretsloppet igång. Alla hus – även grishusen – värms upp med hjälp av halm som också produceras på gården.

Extra smakrikt kött

– Vi gör vårt bästa för att hålla grisarna nöjda och glada. Och det bidrar förstås till köttets fina kvalitet. Rapsen har en nyttig fettsammansättning som ger friskare grisar. Den gör också att köttet blir hälsosammare för oss människor. Extra saftigt, mört och smakrikt dessutom. Catrin tycker att god mat ska ha bra kvalitet. Den ska vara vällagad och gärna innehålla spännande smaker.

– Det är också skönt att känna till matens ursprung. Då smakar den ännu lite bättre.


halla gard3 522 324 Original
Halla

"Mina grisar älskar sin nya kost"

På Halla gård utanför Kvänum i Västergötland föder Anders Gunnarsson upp Svensk Rapsgris och odlar nästan allt foder på plats. Gården drivs av Anders, hans far och en anställd.

 


Härlingstorp

”Våra grisar ingår i ett naturligt kretslopp”

Härlingstorp ligger nära Hornborgasjön som är mest känd för att stora mängder tranor stannar till och dansar där varje vår. I ett så naturskönt område är det inte konstigt att Claes von Heideken tänker lite extra på att skona miljön runtomkring.

Härlingstorp omnämns i Jordaboken redan 1530. Claes berättar att en av ägarna, Lars Herman Gyllenhaal, som drev gården vid sekelskiftet 1800 förstod att kreatursgödsel var bra för grödorna, så han försökte förmå andra lantbrukare att också dra nytta av gödseln till sina åkrar. Han fick då tillnamnet ”Dynglars”. Ett kanske inte så smickrande namn men ”Dynglars” blev föregångare inom det kretsloppstänkande som gäller på gården än idag.

– Det mesta av grisarnas foder produceras lokalt även idag – ca 90 procent av fodret inom en radie på 3 mil. Spannmål och raps odlas här på gården och får näring av grisarnas gödsel i ett naturligt kretslopp.

Kött av hög kvalitet

På Härlingstorp föds Svensk Rapsgris upp enligt Scans koncept. Det innebär att grisarna får nyttig raps direkt från gården i sitt foder. Rapsen, som de äter med god aptit, håller grisarna friska och gör köttet extra mört, saftigt och smakrikt. Rapsens fettsammansättning gör även köttet hälsosammare för oss människor och mer lättlagat vid grillen.

– Med smakligt och näringsriktigt foder samt god djuromsorg trivs grisarna, och då får köttet prima kvalitet, säger Claes. Kött och potatis står ofta på matbordet hemma hos familjen von Heideken. Gärna vilt från egna marker och rapsgris förstås.

– Rapsgriskassler och potatissallad eller älgfilé med potatisgratäng är lika gott beroende på sammanhanget. Rätt mat vid rätt tillfälle är viktigt, tycker Claes.


Scan Möllentorp 170619 0027 NY
Möllentorp

”God mat ska helst vara närproducerad”

Möllentorp ligger söder om Vara i Västergötland. Här föder Tomas Svantesson upp Svensk Rapsgris tillsammans med sin familj.


Russelbacka

”Det gäller att vara klimatsmart hela tiden”

Russelbacka ägdes tidigare av familjen Stenbecks Kinnevikskoncern under företaget Mellersta Sveriges Lantbruks AB. Nuvarande ägare, som köpte gården 2001, har sedan stegvis utvecklat den till det moderna familjeföretag det är idag. 

– Vi som jobbar med lantbruk i någon form är beroende av klimat och miljö varje dag. Så det gäller att tänka klimatsmart hela tiden, säger Fredrik Stenberg, delägare och VD i familjeföretaget. Vi är också skyldiga att lämna in en årlig miljörapport till kommunen, där vi redovisar vad vår verksamhet har för miljöpåverkan.

Allt foder till grisarna produceras på den egna gården. Vete, havre, korn, raps och åkerböna. Här odlas även spannmål som de säljer.

– Det enda vi köper in utifrån är vitaminer, som grisarna behöver för att ge det allra bästa köttet. Detta gör att transporter till och från gården minskar och därigenom också miljöpåverkan, säger Fredrik.

Premiumkött

Alla gårdens grisar föds upp under Scans koncept Svensk Rapsgris.

– När vi blev tillfrågade om att börja leverera rapsgrisar hoppade vi på direkt. Dels för att det var ett nytt och spännande koncept, dels för att lyfta svensk grisproduktion till en ny nivå. Ett premiumkött framtaget helt utan importerad soja.

Fredrik säger att grisarna har gott om plats i sina boxar under hela uppväxten. De har knorren kvar och ständig tillgång på halm och vatten.

– Vi använder ytterst sparsamt med antibiotika, bara när grisar är sjuka. Allt detta i kombination med ett mycket bra foder gör köttsmaken fantastiskt fin. Rapsen i fodret gör dessutom köttet mörare, saftigare och mer lättlagat.

– God mat för mig, är vällagad från grunden och naturligtvis producerad med råvaror från svenska gårdar, avslutar Fredrik.

Skarsvad

”Vi föder upp världens bästa griskött”

På Skarsvad och Lundby gårdar verkar Mycklinge Skarsvad Gris AB. Utanför Västerås föder man Svensk Rapsgris. Verksamheten drivs till hälften var av Mats Pettersson och Mycklinge Lantbruk AB. I Mycklinge Lantbruk AB finns 16 medarbetare inklusive delägarna Johan Eriksson, VD för båda bolagen, samt Tina Sjödin, Leif Sjödin och Vicki Skure Eriksson.

Enligt Johan har intresset för svenskt kött ökat markant och att välja svenskt kött tror han är en trend som har kommit för att stanna. Dels för att människor blir allt mer måna om att djuren ska ha det bra innan de blir mat. Dels för att en lugn och stressfri miljö kring djuren ger ett godare kött.

– I mer än 30 år har vi kämpat för omsorgsfull djurhållning, mindre antibiotika och bättre köttkvalitet. Nu har det arbetet börjat bära frukt på allvar.

2012 anmälde Mycklinge Skarsvad sitt intresse för Scan att börja föda upp rapsgris. Ett beslut som de inte har ångrat.

– Svensk Rapsgris är ett spännande koncept. Framförallt är det roligt att vara en del i något som blivit så omtyckt. Grisarna mår bättre och köttet blir både godare och nyttigare tack vare det hälsosamma fettet från raps.

– Många matlagare som jag har pratat med tycker att köttet från svensk Rapsgris är lättare att hantera och dessutom mycket mörare och saftigare. De som har provat svensk Rapsgris vill göra det igen och igen. Och det finns fortfarande många som ännu inte har provat.

Från vardag till fest

Gris har gått från att vara vardagsmat till att även hamna på bordet när man vill lyxa till det. Med svensk Rapsgris kommer fler att vilja ha grisrätter på sina menyer och middagsbord, tror Johan. Hans egen uppfattning om god mat har inte bara med smak att göra.

– En välkomponerad måltid skall stimulera alla sinnen och fastna i minnet som en bra låt.

Sörby

”Våra grisar är friska och lever ett aktivt liv”

Magnus Janssons pappa köpte Sörby gård 1968. År 2013 tog Magnus över gården helt efter att drivit den ihop med pappa i några år. Tillsammans har de hjälpts åt att utveckla gården till det moderna familjejordbruk med kretslopptänk som det är idag. 

Kretsloppstänket på Sörby visar sig på flera sätt. Gården är helt självförsörjande på grisfoder. Här odlas höstvete, korn, havre, ärter och oljeväxter som blandas till foder.

– Vi är också delägare i biogasanläggning som rötar all gödsel från grisarna och producerar fordonsgas. Sedan så får vi tillbaka rötrester som vi använder till växtodlingen. Grisarna gödslar alltså sin egen mat. En egen flispanna värmer upp alla svinhus och bostäder. Den torkar även all spannmål.

– Min ambition är att påverka miljön så lite som möjligt.

Magnus vet att djur som mår bra även ger kött av hög kvalitet. Därför är en god djurhållning extremt viktig. På Sörby finns friska djur som kan röra sig och som lever ett aktivt liv. Det ger arbetande muskler och ett godare kött.

– Jag tycker att svensk djurhållning är bra och nu börjar andra länder ta efter, vilket givetvis är goda nyheter för djuren. Jag har en produktion som jag är stolt över och när som helst kan visa upp för vem som helst.

Mörare och saftigare kött

På Sörby föder Magnus upp Svensk Rapsgris enligt Scans koncept. Grisarna mår bra och håller sig friskare av rapsen tack vare rapsens nyttiga fettsammansättning. Köttet blir mörare, saftigare och smakrikare, och dessutom lättare att laga till.

Magnus och hans två barn tycker själva mycket om god mat.

– För mig är enkel husmanskost med bra råvaror den verkliga lyxmaten, som exempelvis rapsgris.

Sundby

”Kvalitet för oss är välmående grisar”

Familjen Schartau är tredje generationen bönder på Sundby gård, där de bor sedan 2001 med sina tre barn. Deras ambition är att driva och utveckla verksamheten på ett sätt som både ger välmående grisar och miljö. 

– Vi som jobbar här vill kunna känna oss stolta med vad vi gör och producerar. Vi har kontroll på grisarna från födseln vilket gör att vi kan garantera en god omsorg med närproducerat foder under hela deras livstid, säger Frida Schartau.

På gården föder de upp Svensk Rapsgris enligt Scans koncept. Och fodret odlar de på egna åkrar. Vete, korn, havre och åkerbönor som tillsammans med rapsfrö utgör basen i det egentillverkade fodret. Av gödseln från grisarna tillverkas fordonsgas i en delägd biogasanläggning i Västerås. Den rötade resten av gödseln används sedan på åkrarna och sluter på så sätt gårdens kretslopp.

Godare kött

– Kvalitet för oss är välmående grisar som föds upp med omsorg på ett foder av spannmål från våra egna åkrar. Vi är övertygade om att grisar som föds upp på ett schysst sätt ger ett mer välsmakande kött. Rapsen i fodret gör köttet mörare, saftigare och smakrikare. Dessutom är fettsyrorna i rapsen hälsosamma både för grisar och människor. Vi märker att rapsen håller grisarna friska.

För familjen Schartau är förstås god mat viktigt även för dem själva:

– God mat för oss skapas av vällagade råvaror med kvalitet och smakar alltid som bäst i trevligt sällskap.