Från en gård med hållbarhet nära hjärtat

Scan_Hallbarhetsgris-logo

På Halla Gård går grisarna fritt och bökar och betar. Kliv på och träffa Anders - bonden som går sin egen väg, med klimatet och djurens bästa som mål.

Grafik ScabHallagård 5 3[1]

Hållbarhetsgrisen på Halla gård

anders port closeup dark

ANDERS - EN FRISLÄPPT VISIONÄR!

En av våra pilotgårdar inom Gårdsinitiativet är Halla Gård - och där sker innovationer på hög nivå. Anders är en frisläppt visionär som modigt väljer att tänka nytt och tar sina stora idéer hela vägen i mål. När han byggde nytt grisstall blev det stort och högt i tak. Så högt i tak att alla energislukande fläktar kunde plockas bort. Sedan plockade han bort i stort sett alla dörrar. Nu kan grisarna böka och beta fritt ute i hagen. På ängarna odlas sedan blommande grödor för ökad biologisk mångfald. Resultatet? Naturligt beteende och mycket mer välmående grisar. En mängd pollinerande insikter och välfungerande kretslopp som ger Halla gård en lägre påverkan på klimatet.

Våra produkter

Kotlett av svensk Hållbarhetsgris

Vi är väldigt stolta över att djuren på Halla gård har en exceptionell djuromsorg samt att köttet från Hållbarhetsgrisen har en lägre klimatpåverkan jämfört med genomsnittet för grisuppfödning i Sverige.* Hållbarhetsgrisen finns som: kotlett, karré, fläskfilé, revben, spare ribs och fläskytterfilé.

Köp på mathem.se

NÄR PRODUCERAT BLIR NÄRPRODUCERAT!

Anders tar vara på all gödsel som sedan rötas i gårdens egen biogasanläggning. På så vis får han fram så pass mycket biogas att han kan driva hela gården och dessutom har möjlighet att förse närliggande gårdar och villor med elektricitet.

Från biogasanläggningen får han dessutom mycket bra gödsel som ger fina skördar på åkrarna runt om. Gården odlar nu allt sitt foder, bland annat proteinrika åkerbönor och lupiner, som gör att importerat sojafoder kan undvikas.

Snart kan Anders även plocka bort kabeln till elnätet, då han inom en snar framtid kommer ha ett fullt fungerande slutet energisystem. Ambitionen är en helt fossilfri gård. Det är så man plockar in en gård i framtiden.

matgeek thumb
Halla gård

FÖLJ MED OCH SE HUR EN MODERN GRISGÅRD SER UT

Från snack till siffror

Efter en livscykelanalysberäkning som är utförd av RISE forskningsinstitut får hållbarhetsgrisen ett klimatavtryck på 2,3/kg CO2e* per kilo benfritt kött. Det kan jämföras med internationella siffror (globala snittet) för (benfritt) griskött som har ett betydligt högre klimatavtryck motsvarande 8,4 CO2e/kg**. Genomsnittet för svenskt (benfritt) griskött ligger på 3,5 CO2e/kg*. Vår hållbarhetsgris är mer hållbar både sett till djuromsorg och klimat, vilket vi såklart är väldigt stolta över. Vid en jämförelse med ett par andra vanligt förekommande livsmedel har vår hållbarhetsgris ett klimatavtryck som ligger strax under svensk kyckling (2,6 CO2e/kg)* och betydligt lägre än både norsk lax (6,1 CO2e/kg)* och svensk ost (5,3 CO2e/kg)*.

Vad är en livscykelanalys?
Det är en typ av beräkning där man undersöker vad det totala klimatavtrycket (även övergödning, växtskyddsmedel etc ingår, det är det som skiljer en LCA från en klimatavtrycksberäkning som bara beräknar klimat) blir för en viss produkt under den del av kedjan som utvärderas. Omfattningen på LCA för samtliga produkter nämnda avser fram till gårdsgrind, dvs de utsläpp som sker fram tills djuret/ produkten lämnar gården. De utsläpp som sker därefter mäter HKScan Sweden i det klimatbokslut som tas fram tillsammans med Hagainitiativet.

Källor:
*KLIMATAVTRYCK – KG CO2e /KG PRODUKT
RISE KLIMATDATABAS FÖR LIVSMEDEL V 1.7 2020, RISE LCA HÅLLBARHETSGRISEN 2021
**KLIMATAVTRYCK – KG CO2e /KG PRODUKT
KÄLLOR: GERBER ET. AL. 2013, LANDQUIST ET. AL. 2020, RISE LCA HÅLLBARHETSGRISEN 2021

Beräkningen av klimatavtrycket för hållbarhetsgrisen använder en justerad metod för spridning av stallgödsel där hänsyn tas till mängd stallgödsel, när under säsongen den sprids och med vilken teknik. Detta istället för att använda schablonvärden från IPCC som jämfört med svenska värden ger högre emissioner.

Klimatavtryck om man istället utgår från kg slaktvikt är 1,8 CO2e/kg slaktvikt för Hållbarhetsgrisen, 6,1 CO2e/kg slaktvikt globalt genomsnitt för griskött och 2,5 CO2e/kg slaktvikt genomsnitt för svenskt griskött.

FRÅN SIFFROR TILL SMAK!

Nå, nu kan man ju inte äta siffror. Men väl en magisk Ramen. Här har vi långbakat en bit fläsksida som vi serverar med svenska ramen nudlar & vår egen Srirachasås!

hkscan ramen square
Recept

ENKEL PIMPAD RAMENSOPPA MED UGNSBAKAD FLÄSKSIDA

Antal port:   4-6

Steg 1 – Ugnsbakad Fläsksida

½ kg Svålfri fläsksida
1 msk 5-spicekrydda
1 tsk Vitlökspulver
2 tsk Råsocker
½ msk Flingsalt

 

Blanda ihop 5-spice med vitlökspulver och socker.

Krydda först fläsksidan runt om med kryddmix och sen salt, låt ligga på galler i minst 1 timme.

Sätt ugn på 125°C och sätt in fläsksidan med fett upp på gallret.

Baka i ugnen 3-4 timmar, fläsksidan ska upp till minst 85°C i mitten.

Ta ut och låt svalna.

 

Steg 2 - Ramensoppa

4-6 pkt  Ramennudelsoppor ex. kimchi el annan favoritsmak
1 bit  bakad fläsksida, tunnskivad – se recept ovan

 

Topping ex:

5 Små Pak Choy, blancherade & halverad
1 dl Syltad rödlök
1-2 Salladslök, tunnskivade
1-2 dl Böngroddar, lättblancerade
2-3 Ägg, kokta 7-8 min & halverade
  Sesamfrön
  Ev. salt & peppar

 

Koka ramensoppan enligt instruktion på paket.

Lägg upp nudelsoppan i skål och toppa varje portion med 2-3 skivor fläsksida och valfri toppings.

Servera direkt.