Härlingstorp

”Våra grisar ingår i ett naturligt kretslopp”

Härlingstorp ligger nära Hornborgasjön som är mest känd för att stora mängder tranor stannar till och dansar där varje vår. I ett så naturskönt område är det inte konstigt att Claes von Heideken tänker lite extra på att skona miljön runtomkring.

Härlingstorp omnämns i Jordaboken redan 1530. Claes berättar att en av ägarna, Lars Herman Gyllenhaal, som drev gården vid sekelskiftet 1800 förstod att kreatursgödsel var bra för grödorna, så han försökte förmå andra lantbrukare att också dra nytta av gödseln till sina åkrar. Han fick då tillnamnet ”Dynglars”. Ett kanske inte så smickrande namn men ”Dynglars” blev föregångare inom det kretsloppstänkande som gäller på gården än idag.

– Det mesta av grisarnas foder produceras lokalt även idag – ca 90 procent av fodret inom en radie på 3 mil. Spannmål och raps odlas här på gården och får näring av grisarnas gödsel i ett naturligt kretslopp.

Kött av hög kvalitet

På Härlingstorp föds Svensk Rapsgris upp enligt Scans koncept. Det innebär att grisarna får nyttig raps direkt från gården i sitt foder. Rapsen, som de äter med god aptit, håller grisarna friska och gör köttet extra mört, saftigt och smakrikt. Rapsens fettsammansättning gör även köttet hälsosammare för oss människor och mer lättlagat vid grillen.

– Med smakligt och näringsriktigt foder samt god djuromsorg trivs grisarna, och då får köttet prima kvalitet, säger Claes. Kött och potatis står ofta på matbordet hemma hos familjen von Heideken. Gärna vilt från egna marker och rapsgris förstås.

– Rapsgriskassler och potatissallad eller älgfilé med potatisgratäng är lika gott beroende på sammanhanget. Rätt mat vid rätt tillfälle är viktigt, tycker Claes.

Vi på Härlingsbacka

På Härlingstorp i det lilla samhället Axvall utanför Skara i Västergötland föder Claes von Heideken med familj upp Svensk Rapsgris.

Om gården

185 hektar åkermark 200 hektar skog ca 2 600 rapsgrisar/år

Svensk Rapsgris

Svensk Rapsgris – vårt allra bästa griskött

Köttet av rapsgris är saftigt, mört och smakrikt. Det har en tydlig marmorering och en fyllig lite nötig smak. Tack vare marmoreringen blir köttet lättlagat då fettet gör att det behåller sin saftighet. Därför uppskattas rapsgrisen både av hemmakockar och svensk kockelit.

Rapsens fina fettsammansättning är inte bara hälsosam för oss människor. Grisarna älskar sitt foder. De växer bättre, är piggare och friskare. Att glada grisar ger godare kött är en välkänd sanning, och det gäller verkligen våra rapsgrisar.