Faktakollen

Hälsa

Är det farligt för hälsan att äta rött kött?

Experter är överens om att när rött kött äts som en del av en sund och balanserad kost är det en utmärkt källa till bland annat järn, zink, B-vitaminer och protein, ämnen som kroppen behöver för att kunna fungera. Rött kött innehåller dessutom inga allergener, det vill säga ämnen som är vanliga orsaker till allergi och överkänslighet.

Livsmedelsverkets råd är att man inte bör äta mer än 500 gram rött kött och charkuterier i veckan. Rött kött inkluderar nöt, fläsk, lamm och get. Av den mängden bör endast en mindre del vara charkuterier. Detta är tillagad mat och generellt kan man säga att viktförlusten är mellan 25-30 procent vid en tillagning upp till 70˚C, vilket motsvarar mellan 600-725g färskt kött. Det är möjligt att reducera intaget av rött kött men då är det viktigt att kompensera med andra livsmedel för att uppnå samma näringsintag.