Bjud in till julmingel, med ljuvlig plockmat

En riktigt god jul handlar om glädje, njutning och allmänt mys.
Det är en gemenskap som börjar långt innan julafton.
Därför vill vi bjuda på ett par recept som passar perfekt för ett litet adventsmingel eller en julig after work. Här tar vi till vara på våra godaste traditioner,
samtidigt som vi adderar lite smart nytänkande. God jul!

PLOCKMAT

Plockmat till julminglet

Vi tycker att en riktigt god jul ska vara en tid av gemenskap, glädje och njutning. En gemenskap som börjar långt innan julafton. Därför vill vi bjuda på några recept som passar perfekt för ett litet adventsmingel och som tar till vara på våra goda traditioner, samtidigt som de är lite smarta och lite nytänkande. God jul!

GRÄDDSTUVAD GRÖNKÅL

Samtliga recept är beräknade för 4 personer.

400 g        grönkål
2 msk        smör
3 dl           vispgrädde
2 msk        sirap
salt och peppar

Gör så här:

  • Ta bort den tjocka nerven på grönkålen och strimla resten.
  • Fräs grönkålen i smöret utan att det tar färg i ca 3 minuter. 
  • Tillsätt grädden och låt koka ihop tills grädden tjocknar. 
  • Tillsätt sirap samt salt och peppar.
  • Gott tillbehör till vad som helst på julbordet.

 

JULSKINKA, STEKT BRYSSELKÅL, BACON

Julskinka
500g        brysselkål
1 st          vitlöksklyfta
1 pkt        bacon
½             olivolja
1 msk       smör
Salt och peppar

Gör så här:

  • Skär bort roten och ta bort de yttersta bladen på brysselkålen. Hacka vitlöksklyftan. 
  • Skär baconet i tunna strimlor.
  • Börja med att stek baconet i olivoljan. Stek sedan brysselkålen i några minuter. Tillsätt smöret. Salta och peppra. Stek i ytterligare några minuter. 
  • Servera med skivad julskinka och en klick grov senap.

 

KANAPÉER PÅ KALVSYLTA, ÄPPLE, VÄSTERBOTTENSCRÈME OCH SYLTAD SVAMP

4 skivor        julvört
4 skivor        kalvsylta
1 st               äpple             
0,5 dl            majonnäs
0,5 dl            riven västerbottensost
                     (eller annan lagrad ost)
1 blad           svartkål                              
syltad svamp
svartpeppar

Gör så här:

  • Skär varje skiva bröd och syltan i 4 st fyrkanter. Tärna äpplet fint. Fritera svartkålsbladet i 180 grader i några minuter tills det blir krispigt. Fritera gärna flera, då det är gott som snacks. Lägg kalvsyltan på julvörten.
  • Riv osten och blanda med majonnäsen och mald svartpeppar.  Skeda eller spritsa på crèmen på syltan. Toppa med äppeltärningar och syltad svamp. Sista finishen bryt svartkålen över kanapéerna. Ett bra sätt att ta vara på överbliven sylta från julbordet.

 

Fläskkorv, senapssås och krossad parmesanpotatis

1 st        fläskkorv
1 st        gullök
2 dl        crème fraiche
2 msk    grov senap
1 msk    dijon
Kokta överblivna potatisar
Smör
Parmesan riven
Svartpeppar i kvarn
Persilja

Gör så här:

  • Skala och skiva korven. Koka upp vatten med salt, kryddpeppar, lagerblad och skivad gullök. Lägg i korvskivorna och sjud i ca 10 min.
  • Koka upp crème fraiche och vispa ihop med de två senapssorterna. Koka i ca 2 minuter.
  • Ta överbliven kokt potatis från sillen. Krossa de lätt med en gaffel och lägg på smör. Salta, peppra och riv parmesan över. Baka i ugnsform på 180 grader i ca 10–15 minuter tills de får fin färg. Vrid över med pepparkvarnen. Strimla ner persilja över potatisen.
  • Potatisen är gott som tillbehör till det mesta. Barnens favorit.

 

Asiatiska revbensspjäll, rödkålssallad med kimchi och sesam

Revbensspjäll

2 st        revbensspjäll knäckta
salt
svartpeppar nymald
socker
japansk soja

Glaze:

1 dl        hoisin
1 dl        black bean garlic sauce
2 msk     riven ingefära
1 msk     rostad mörk sesamolja

Rödkålssallad:

400 g         strimlad rödkål
1 knippe    salladslök
2 msk         japansk soja
1 msk         honung flytande
2 st             lime pressad
1 msk         sesamolja rostad
1 msk         riven ingefära
1 msk         rostade vita sesamfrön

Gör så här:

  • Gnid in revbenen i salt och peppar samt lite socker. Lägg i en djup ugnsform.
    Slå på vatten så det täcker revbenspjällen och addera lite soja ca 1 dl. Baka i ugnen i 2-2,5 timmar på 150 grader. Spä med mer vatten om det behövs. När benen lossnar är revbenen klara. Häll av vätskan. 
  • Vispa i ordning glazen. Pensla på båda sidorna och baka i ugnen på 180 grader i ca 15
    minuter på varje sida tills de har fått fin färg. 
  • Strimla rödkålen och salladslöken. Vispa ihop ingredienserna till vinägretten. Toppa med sesamfrön. Gott att servera med majonnäs.

 

Carpaccio på julskinka med baconmajonnäs och äpple

400 g        julskinka, tunt skivad
½ pkt        bacon, strimlat stekt
1,5 dl        majonnäs
1 st            äpple, tärnat
2 st            rädisor, tunt skivade
2 msk        rostad lök
2 st            friséesalladsblad,
                  plockad fint
Svartpeppar och olivolja 

 

 

Gör så här:

  • Skiva skinkan tunt. Lägg ut omlott på 4 st tallrikar eller ett stort runt fat. Strimla baconet fint och stek baconet krispigt. Låt svalna på papper och blanda sen med majonnäsen. Smaksätt med nymalen svartpeppar. Lägg gärna majonnäsen i spritspåse och gör ett fint mönster över skinkan.
  • Tärna äpplet fint och sprid ut över skinkan. Strössla över den rostade löken och avsluta med att lägga på friséesallad och tillsätt rädisskivorna. Slå lite olivolja över tallrikarna och avsluta med nymalen svartpeppar.
  • Ett perfekt sätt att ta hand om skinkan dag två.

 

Recept

FLER RECEPT

Ädeloströra med lökkorv

1. Riv ädelosten på ett rivjärn. 2. Blanda ihop med färskosten, aprikos och timjan. 3. Smaka av med salt och peppar. 4. Skär upp korven i skivor. 5...

Julskinka kummin med kryddad ost

1. Rosta kummin i en torr stekpanna. Låt kallna. 2. Blanda ihop ost, crème fraiche, kummin och krydda med salt och peppar. 3. Rulla till 20 bollar....

Köttbullar på kavring med rödbets-spread

1. Dela betorna i bitar. 2. Mixa betorna släta och rör ihop med kvarg och cornichons. 3. Smaka av med salt och peppar. 4. Skär bort kanterna på...

Lätt-glaserade Alspånrökta revben med päronkompott

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär revbena i bitar. 2. Glaze: Lägg ingredienserna till glazen i en kastrull och koka upp. 3. Lägg revbenen på ugnsfa...

Gräddkokt svartkål med prinskorv

1. Riv bort den grova stammen från kålen och strimla. 2. Skala och hacka löken. 3. Värm smör i en kastrull och fräs kål och lök mjuk. 4. Tillsätt...

Syrlig Waldorfsallad med enrisrökt korv

1. Skala rotsellerin och skär i strimlor. 2. Kärna ur äpplet och skär i strimlor med skalet kvar. 3. Strimla tomaterna. 4. Blanda ihop crème fraich...

Picklad rödkål med knaperstekt bacon

1. Strimla rödkålen fint. 2. Dela granatäpplet, knacka ur kärnorna och ta tillvara på saften. 3. Riv skalet från apelsinen och blanda ner i kålen....

Råstekt brysselkål med julskinka och rostade nötter

1. Dela brysselkålen i kvartar. 2. Värm smör i en stekpanna och stek kålen tills den blir mjuk och börjar få färg. 3. Tillsätt russin, rosmarin,...

Rullat äppelfläsk med julskinka i tunnbröd

Hetta upp en panna med smör, stek fläsket knaprigt och lyft ut och låt rinna av på papper. Stek lök och äpplen i det överblivna fettet, krydda med...

Enbärsglacerade revbensspjäll med rödkålsslaw

Förkoka revbensspjäll. Koka upp 1-1 ½ liter vatten, lägg i revbensspjällen och koka upp under lock. Skumma av ev skum med en slev. Tillsätt sedan e...

Smokey Ribs med krämig kålsallad

Strimla vitkålen tunt. Blanda majonnäs, crème fraiche, socker och citronsaft i en bunke. Vänd ner kålen och pepparroten. Smaka av med salt och...

Sortiment

VÅRA PRODUKTER

SMÅLÄNDSK LÖKKORV

Traditionell småländsk korv gjord av fläsk- och nötkött. Korven kallröks med omsorg på gammeldags vis och har en väl balanserad smak av lök.

JULSKINKA SKIVAD &

En härligt god julskinka gjord på svenskt Pigghamkött. Vår julskinka är perfekt för dig som snabbt vill få till julstämningen i hemmet. Den är...

KÖTTBULLAR

Köttbullar är en omtyckt och enkel rätt som kan varieras i all oändlighet. Våra frysta köttbullar är enkla att värma i kombiugn. Snabbt, effektivt...

Välj rätt julskinka

Julskinkan har ofta huvudrollen på julbordet och ska väljas med omsorg.  Vi hjälper dig att hitta rätt .

Julbordets alla magiska klassiker

Fyll på med allt det goda som hör julen till, som klassisk julskinka, julköttbullar, prinskorv och  julkorv. Här hittar du massor av tips, idéer oc...

Hemligheten bakom att griljera din julskinka

En vacker julskinka kan lyfta vilket julbord som helst.  Här tipsar vi om olika griljeringar , från den traditionella sorten till lyx- och...