recept

Påskbuffé

Recept

Råbiff Pelle Janzon

Ingredienser:

ca 250g OXFILÉ
1
 st stor Rödlök finskuren 
½ knippe Gräslök finskuren, 
100 g Löjrom 
ca 3 msk Majonnäs
1st  Silverlök tunt skivad
Ättika, socker, vatten 1 dl av varje
1-2 msk fin Olivolja
st citron, skalet
salt och peppar

GÖR SÅ HÄR:

Börja med att ta bort hinnorna från oxfilén. Mal i köttkvarn eller fintärna för hand. Enklast är då att frysa oxfilén innan. 

Blanda köttet med citronskal, olivolja samt salt och peppar. 

Koka upp ättika, socker och vatten. Låt svalna. Skiva upp silverlöken fint. I ringar. Häll över lagen.
(gör gärna en större sats, det står sig länge i kylen).

Lägg upp på ett stort fat eller tallrikar och toppa köttet med picklad silverlök, finhackad rödlök, gräslök samt gärna spritsad majonnäs

Avsluta med att klicka på löjromen.
Lyxigt som bara den

rabiff pelle janzon
recept

Lammstek provençal

Recept för 6-8 pers

Ingredienser​:

1st  lammstek urbenad
st timjanskvistar
st rosmarinkvista
1 vitlöksklyfta, krossad
st citron skalet
Havssalt & peppar
Smör

GÖR SÅ HÄR:​

125 grader ugnsvärme.

Gnid in köttet med salt, peppar och timjan samt krossad vitlök. 

Stek i smör och olivolja och ös steken med smöret. Lägg över i ugnsform och riv över citronskalet.

Kör i ca 1-1,5 timme i ugn tills en innertemperatur på 58-60 grader

Väldigt gott att servera med ugnsbakade tomater, grillad citron och en hälrigt mustig lammsky.​​

lammstek provencal
recept

Rökt sidfläsk, bakat ägg, toppmurklor & sparris

Recept för 4 pers
Som förrätt eller del i en buffé

Ingredienser:

200 gram källarrökt baconsida från Russelbacka gård
st ägg
50 g toppmurklor eller annan svamp
I knippe grön sparris
Frisésallad
50 gram smör
Örter att garnera med

GÖR SÅ HÄR:​

Pochera äggen i vatten med 1 msk ättika. tKnäck äggen när vattnet kokat upp och sänk sedan värmen. Låt ligga i ca 3-4 minuter. Ta upp med hålslev. Alternativt om man har en sousvidestav, baka på 64 grader i 1 timma

Strimla sidfläsket och stek lätt i panna

Stek murklorna i smör och salta och peppra

Skala sparrisen och koka i lättsaltat vatten i ca 3-4 minuter. Lägg ihop allt enligt bilden. Det krämiga ägget passar fantastiskt med det salta sidfläsket, umamin från toppmurklorna och den våriga sparrisen med brynt smör gör underverk tillsammans.

sidflask image
recept

Ugnsbakad fläsksida, 3 sorters lök, majonnäs & parmesan

Fläsksida bakad i ugn som kan användas från allt till pork buns, ramensoppor eller som här till en påskig rätt med lök. Kan ätas kall eller varm​

Ingredienser:

800 gram fläsksida utan svål
Salt
Peppar
0,5 dl soja
Vatten
st rödlök, skivad
1 knippe salladslök
2 msk rostad lök
2 msk majonnäs
I bit parmesan finriven

GÖR SÅ HÄR:

Salta, peppra fläsksidan på båda sidorna. Lägg i en ugnsform med fettsidan nedåt.

Slå på vatten så att det täcker till hälften och häll på sojan. Baka i totalt 3 timmar på 150 grader. 

Vänd fläsksidan efter halva tiden och slå eventuellt på mer vatten. Efter 3 timmar är den nu underbart saftig och mör. Kan med fördel vara i kylen över natten innan den skivas.

Servera gärna med  finskuren salladslök, skivad rödlok och rostad lök. Spritsa majonnäs och avsluta med att riva parmesan över.
GOTT!

flasksida ugnsbakad
recept

Vårsallad med lammlägg, krutonger, sparris och toppmurklor, dijonvinägrett

Recept för 4 pers

Ingredienser:

300 gram bakat lammlägg plockat i mindre bitar
1 påse krispig sallad, gärna frisée, rosésallad
Brödkrutonger
4-6 tomater i olika färger skivade

varsallad lammlagg