KÅLLAPP / FLANKSTEK
Namnet kållap kommer från engelskans ”collop” som betyder köttskiva. Kållapen kallas också för slaksida och i Skåne används även det danska ordet ”slag”.
Nöt

KÅLLAPP / FLANKSTEK

Kållapen är magen på djuret och används oftast till det som går till chark Det finns dock en fin detalj – flanksteken! Förmodligen den du ser i butiken oftast. 


Blodig

58 °C
Medium

58 °C
Välstekt

68 °C
recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
Kållapp

MER OM FLANKSTEK

I grillsammanhang är det just flanksteken som är intressant från kållappen. Flanksteken är mycket smakrik och lätt att grilla hel tack vare sin platta form. Skiva sedan upp köttet i tunna skivor. Platt ska bli plattare. Titta noga innan du skivar flanksteken så att du skär rakt över fibrerna. De går inte rakt igenom styckdetaljen. Den kan även bräseras eller ugnsstekas. Låt det smakrika köttet tala för sig själv eller använd en god rub och pensla med glaze för att variera smakerna.

Varför inte göra en god Steak Sandwich med flankstek? Stek en skiva surdegsbröd. Toppa med någon god krispig sallad, surkålslaw, syltad rödlök, skivad jalapeno. Grilla på flanksteken hel och stek medium rare eller medium. Skär i fina skivor och lägg på mackan. Rippla en god majonnäs över och toppa med rikliga mängder rostad lök.