Lammsadel
Likheten med en sadel har givit lammets rygg dess namn.
Lamm

Lammsadel

5
Marmorering
50
Mörhet
Lamm

Lammsadeln går att stycka på många olika vis. Lammkotlett, kotlettrad, dubbelkotlett, lammracks, kort sadel och lammytterfilé – kärt barn kommer i många skepnader. Smaken är alltid densamma. Rik och med mjäll textur.

Blodig
58 °C
Medium
60 °C
Välstekt
70 °C
Likheten med en sadel har givit lammets rygg dess namn.

Gryta

Kotlettrad används oftast inte för detta.

Läs mer

Ugn

Stek kotlettraden i ugn, med eller utan ben.

Läs mer

Steka

Stek i panna. Efterstek vid behov i ugn.

Läs mer

Grilla

Grill? Passar i alla dess former på gallret.

Läs mer

Teknik

FYRA TIPS FÖR KOTTLETTRAD OCH RACKS

01

Kotlettrad är perfekt att grilla hel, generöst kryddad med örter.

02

Grilla hela lammracks på grillen eller i ugnen för att sedan skiva upp köttet i kotletter

03

Racks går även att binda ihop till en ring innan stekning till en så kallad lammkrona.

04

Lammytterfilé enkelt att tillaga eftersom det är mört och gott. Passar att grilla hel eller i portionsbitar.

MEN, VAD ÄR DET?

Kotlettraden består normalt av två delar, kotlett och sadel, och sitter längs lammets rygg. Sadeln är den bakre delen och består av fillé och ytterfilé. Allt oftare styckar man ut filéerna men sadeln kan också sågas med ben till enkel eller dubbelkotletter. Lammracks eller frenched lamb racks är kotlett med långa renskurna revben och styckas från den främre delen av kotlettraden.

helstekt lammsadel i ugn
video

Helstekt lammsadel i ugn

Lammsadel fungerar även bra att helsteka i ugn. Följ instruktionerna i filmen och du kommer göra succé!

tva satt att stycka lammsadel
video

Två sätt att stycka lammsadel

Hur tillreder man lammsadel? Här visar vi på två sätt att stycka ut lammsadel. Första sättet är att stycka ut ytter- och innerfiléerna.

lammracks stekta i ugn
video

Lammracks stekta i ugn

På en hel lammsadel så ingår även revbenen, tillsammans med innerfilén utgör detta det vi kallar lammracksen. 

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN

Lammracks stekta i ugn

Lamm Gnid in lammläggen med havssalt och nymald svartpeppar. Riv citronzest och gnid in läggen Lägg i ugnsform och tillsätt ½ flaska rödvin, 5 dl...

Lammytterfilé med brynta smålökar, äpple och svamp

Salta och peppra lammytterfilén. Bryn med smör i en panna tillsammans med krossad vitlök och timjanskvistar. Avsluta med att baka färdigt i ugnen p...

Lammracks Sous Vide

Sous Vide är en grym metod att tillaga kött på! Namnet sous vide kommer från franskan och betyder "under vakuum". Metoden innebär att man tillagar...

Lammacka de Lyx

Lammstek kan man göra mycket smarriga saker med. Ett enkelt och gott tips är att servera den i tunna skivor på ett krispigt levain. Servera med en...

fördjupning

Mer om kött

Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

KÖTTGUIDEN

HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET

Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?

KÖTTGUIDEN

KÖTTKVALITET

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


klimat
KÖTTGUIDEN

12 UTVALDA KÖTTIPS

Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå! 

läs artikel
Svenskt kött

4 ANLEDNINGAR ATT VÄLJA SVENSKT KÖTT

Sveriges lagstiftning om hur djuren ska tas om hand är den mest omfattande i världen. Sverige är ett föregångsland inom djuromsorg, redan 1988 fick vi världens mest kraftfulla djurskyddslag.

Läs mer
bonden 2

Lammracks

Snyggdetalj med attityd. Grilla hela och njut av saftigt, smakrikt kött. Dela i små kotletter och stek en snabbmiddag. Krydda med vitlök, svartpepp...