Kotlettrad
Kotlettraden eller sadeln sitter längs lammets rygg.
Lamm

Kotlettrad

5
Marmorering
50
Mörhet

Lammsadel, lammrygg, lammkotlett eller lamm-racks. Kärt lamm har många namn. Men smaken är alltid densamma. Rik och med bra textur

Blodig
58 °C
Medium
60 °C
Välstekt
70 °C

Gryta

Kotlettrad används oftast inte för detta.

Läs mer

Ugn

Stek kotlettraden i ugn, med eller utan ben.

Läs mer

Steka

Stek i panna. Efterstek vid behov i ugn.

Läs mer

Grilla

Grill? Passar i alla dess former på gallret.

Läs mer

Teknik

FYRA TIPS FÖR KOTTLETTRAD OCH RACKS

Kotlettrad är perfekt att grilla hel, generöst kryddad med örter. 01

01

Grilla hela lammracks på grillen eller i ugnen för att sedan skiva upp köttet i kotletter 02

02

Racks går även att binda ihop till en ring innan stekning till en så kallad lammkrona. 03

03

Lammytterfilé enkelt att tillaga eftersom det är mört och gott. Passar att grilla hel eller i portionsbitar. 04

04

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
KALVENTRECÔTE

MEN, VAD ÄR DET?

Kotlettraden består normalt av två delar, kotlett och sadel, och sitter längs lammets rygg. Sadeln är den bakre delen och består av fillé och ytterfilé. Allt oftare styckar man ut filéerna men sadeln kan också sågas med ben till enkel eller dubbelkotletter. Lammracks eller frenched lamb racks är kotlett med långa renskurna revben och styckas från den främre delen av kotlettraden.

 

fördjupning

Mer om Kotlettrad

Det finns mycket du kan lära dig om Kotlettrad. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

 

 

köttguiden

preppa ditt kött

När det gäller grillning så finns det mycket man kan göra i ordning i förväg för att det ska bli enklare att lyckas. Här är några metoder och tips...

Smaken av Sverige

Bästa pizzorna

Laga pizzorna från Gårdsmiddagen! Här har ni recepten. 


köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


Så grillar du den perfekta oxfilén

Oxfilé är den möraste detaljen på djuret och delas upp i tre delar: huvud, mittbit och svans. Vill du grilla oxfilén till perfektion – då har du kommit till rätt ställe.

läs artikel
Svenskt kött

4 ANLEDNINGAR ATT VÄLJA SVENSKT KÖTT

Sveriges lagstiftning om hur djuren ska tas om hand är den mest omfattande i världen. Sverige är ett föregångsland inom djuromsorg, redan 1988 fick vi världens mest kraftfulla djurskyddslag.

Läs mer