Fransyska
Fransyskan består av fyra muskler tätt sammanbundna och är lämplig som skinkstek eller tärnad i en gryta.
Gris

Fransyska

10
Marmorering
40
Mörhet

Skinkfransyskan (eller plomman som den också kallas) säljs sällan under det namnet, utan oftast som skinkstek. Den är en del av skinkan som används till bl.a. Julskinka.

Blodig
65 °C
Medium
65 °C
Välstekt
70 °C

Grilla

Tärna fransyskan och trä på grillspett eller grilla hel på indirekt värme.

Läs mer

Ugn

Helstekt blir fransyska av gris blir en läcker stek i ugn. Låt eventuell svål sitta kvar eftersom den behåller saftigheten.

Läs mer

Steka

Skivad skinkfransyska är alldeles utmärkt att kasta i stekpannan.

Läs mer

Gryta

Fransyska av gris kan tärnas eller strimlas och användas i gryta. Eftersom köttet är mört behöver det inte koka särskilt länge.

Läs mer

Teknik

SÅHÄR FÅR DU TILL DIN FRANSYSKA

01

Eftersom fransyskan består av flera muskler behöver den bindas upp så att den inte faller isär vid tranchering. Du får också en jämnare stekyta om...

02

Stek på grill? Rimma lite lätt och smaksätt gärna med klassiska fläsksmaker. Hålrummet efter benet går att fylla med godsaker innan köttet binds...

03

Låt eventuell svål sitta kvar vid tillagningen så skyddar du köttet mot uttorkning. 

04

Om du sparar fettet och svålen på fransyskan passar den väldigt bra till indirekt grillning men tänk på att ruta svålen innan för ett godare...

recept

Vill du ha mer matinspiration?

Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.

TILL RECEPTSIDAN
ENTRECÔTE

Köttbitens historia

Namnet entrecôte kommer från franskans entre (som betyder “mellan”) och côte (“revben”). Det verkar dock fortfarande vara någon form av debatt i hur det ska uttalas. Konstigt tycker vi. Det ska uttalas på det franska (och rätta) sättet – “Antrekått”. Stavningen med det lilla taket (cirkum flex) ovanför bokstaven ô kommer just från den franska stavningen och hänger med ibland på svenska. För de som lyckas hitta symbolen på ett svenskt tangentbord det vill säga.

På den världsberömda restaurangen Café de Paris i Genève har man bara serverat en enda rätt sedan 1930-talet. Precis – Entrecote Café de Paris. Det är Entrecote med smält Café de parissmör på. Bara kött och smör. Det behöver inte var krångligare än så när råvarorna är bra.

På engelska kallar man ofta Entrecote för Cube Roll, men ännu vanligare är att man styckar ut kärnan och kallar det för Rib Eye. Det finns många olika varianter och utryck för samma del, där det kan skilja från land till land. Så det gäller att hålla tungan rätt i mun. Även om du såklart bara köper svenskt kött.

 

fördjupning

Mer om Fransyska

Det finns mycket du kan lära dig om Fransyska. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.

 

 

köttguiden

Köttkvalitet

Kött kan vara olika bra. Vad är det som påverkar mitt kött egentligen.

Smaken av Sverige

Bästa pizzorna

Laga pizzorna från Gårdsmiddagen! Här har ni recepten. 


Benny

köttguiden

Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.


2 3 KottGuiden

Så grillar du den perfekta oxfilén

Oxfilé är den möraste detaljen på djuret och delas upp i tre delar: huvud, mittbit och svans. Vill du grilla oxfilén till perfektion – då har du kommit till rätt ställe.

läs artikel
rapsgris

FRÅN NOGA UTVALDA GÅRDAR

Våra rapsgrisar kommer från tio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps. Den solgula rapsens frön bidrar med omega 3 som gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt.

Läs mer
Scan Mycklingegård 170612 0004 NY