Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram... Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén? Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning? I alla kök över hela världen spelar korven en viktig roll. Därför finns det en så stor variation, så många varianter och smaker. Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Korvguiden
Tores fem berömda turer
Den som gjorde julbordet känt i medial bemärkelse, var vår mest kända matnestor, Tore Wretman. Han lärde oss inte bara hur man dukar upp ett fantastiskt bord. Tore introducerade också ”turerna”, alltså den ordning som gäller för de olika rätterna. Tanken var att vi skulle äta julbord på ett civiliserat vis, men framför allt så att vi ska få möjlighet att njuta av hela julbordet. Och här kommer de, i tur och ordning:
Tores turer
1. Inled med alla härliga sillinläggningar.
2. Fortsätt sedan med all annan fisk; rökt, gravad, rimmad och inkokt.
3. Här kommer allt kött, från korvar, syltor och aladåber, till pastejer och kallskuret.
4. Nu är det dags för det småvarma, som köttbullar, omelett och Janssons frestelse.
5. Som den sista turen rekommenderas en avrundning med friska och söta rätter, som fruktsallad, tårtor och andra desserter.
CHARKBRICKAN
Charkbrickans omåttliga popularitet på krogen kan väl ingen ha gått miste om? Den brukar dock oftast bestå av importerade skinkor, korvar och ostar. Men tänk dig att istället bjuda på en riktigt julig charkbricka – med svenska förtecken. Vi har komponerat vår bricka med småländsk lökkorv, en riktig klassiker. Vid sidan av den, Läckösalami och gammeldags enrisrökt korv. För den picklade touchen väljer vi cornichons och för sötman lägger vi till fikon. Pröva också ett par skivor Läckökorv och en bit ugnsbakad leverpastej. Du kommer garanterat att imponera på dina gäster.
REVBEN
Rapsgrisen® är en unik innovation från Scan. Köttet från Rapsgrisen® är märkbart saftigare, mörare och mer smakrikt än vanligt griskött; tack vare ...
Julskinka färdigkokt
Scan Rapsgris, mellanstor Julskinka, är gjord på en unik råvara. Våra Rapsgrisar har fått svensk raps i fodret vilket ger en förändrad fettsammansä...
Välj rätt julskinka
Julskinkan har ofta huvudrollen på julbordet och ska väljas med omsorg. Vi hjälper dig att hitta rätt .
Julbordets alla magiska klassiker
Fyll på med allt det goda som hör julen till, som klassisk julskinka, julköttbullar, prinskorv och julkorv. Här hittar du massor av tips, idéer oc...
Hemligheten bakom att griljera din julskinka
En vacker julskinka kan lyfta vilket julbord som helst. Här tipsar vi om olika griljeringar , från den traditionella sorten till lyx- och...