KONTAKTA OSS

Vanliga frågor med svar

Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna som vi på Scan får från våra konsumenter. Kika gärna här för att få svar på dina frågor, eller för att lära dig mer om hur vi jobbar och vad vi står för. Om du har någon annan fråga är du välkommen att kontakta oss.

När du köper en produkt från Scan kan du vara säker på att det alltid är 100% svensk köttråvara. Våra produkter är tillverkade av djur som födda, uppfödda och slaktade i Sverige.

Receptet innehåller inte något med gluten eller laktos.

Rökarom är riktig rök som passerat genom vattenånga och som bildat ett rökkondensat. Rökkondensatet innehåller samma smakämnen och samma konserverande ämnen som riktig rök. Dock utan mindre hälsosamma ämnen som tjära. Rökningen sker i helt slutna system vilket gör att man inte har några utsläpp och dessutom går det åt en femtedel så mycket flis jämfört med traditionell rökning.

Våra färskkorvar ska alltid tillagas innan man äter den. Våra övriga korvar går att äta som de är men vi rekommenderar alltid att man tillagar den för smakens skull.

I de av våra produkter som innehåller druvsocker så är druvsockret alltid utvunnet ur majs om inget annat anges.

Vid vacuumöring är det köttets egna enzymer som mörar produkten i en vacuumförpackning. Produkten blir mörare hela tiden fram till bäst före datum.

Vi försöker att minimera användandet av E-nummer i våra produkter så långt vi kan. Men vissa kan man inte ta bort då det gäller produktsäkerheten. En sådan är E250 Natriumnitrit är en blandning koksalt och nitrit. Nitrit kan bildas av nitrat som finns naturligt i t.ex. rödbetor och spenat. Hämmar tillväxten av bakterier i produkten.

Det finns flera olika varianter: Naturskinn är fjälster av fårtarm eller svintarm, kollagentarm finns som tunt skinn på vissa korvar och även som tarm. Plasttarmar på falukorv. Skaltarm av Cellulosa på skinnfri korv.

Vid öppnad förpackning gäller inte bäst före datum. 

  • Kött skall rumstempereras, gäller både nöt och gris.
  • Frysta Hamburgare och schnitzlar ska tillagas från fryst.
  • Jul- /fläsk- och/eller köttkorv kan antigen värmas hel med plastskinnet eller utan. Bör sjudas sakta, tillsätt gärna salt, peppar och ett lagerblad i spadet om skinnet är borta. Korven är inte rå utan ska bara värmas, i fördel i skivor enligt ovan för en doftupplevelse.

Läs gärna mer i vår stora köttguide. Här hittar du allt du någonsin behöver veta om kött, från styckningsdetaljer till tillagningsmetoder och recept. 

Allt kött som används i Scans bacon är svenskt. Djuren är födda, uppfödda, slaktade och styckade i Sverige, men själva skivningen och förpackningen sker på HKScans anläggning i Polen. Vi förstår att det kan verka konstigt, men faktum är att detta ger oss en lägre klimatpåverkan. Från vår anläggning i Kristianstad fraktar vi baconprodukter till Polen för att skivas och paketeras. Transporten mellan Kristianstad och Polen går med reguljär båttrafik och medför därmed inga extra utsläpp. Transporterna på land är extremt korta då båda anläggningarna ligger nära färjelägena. I Polen har HKScan-koncernen en väldigt modern anläggning som är specialiserad på bacon. Här förädlar vi samtliga av våra baconprodukter till både Sverige, Finland, Danmark och Baltikum. Med en storskalig produktion blir vi mer miljöeffektiva då stora volymer kräver en lägre energianvändning. Vi minimerar matsvinn och kan optimera förpackningsmaterial. Storskalig produktion är idag det mest miljöeffektiva sättet för att bedriva livsmedelsproduktion.