GODA TILLBEHÖR TILL GRILLAT

 

TILLBEHÖREN ÄR HALVA GREJEN!

Alla har ju sin favorit på grillen. Och det är ju det som är praktiskt med grill – alla kan köra sitt eget race om de vill! Blanda och bjud. Det är ingen raketforskning, gör det enkelt, låt det ta tid och passa på att umgås runt grillen

GRILLA HELA GRÖNSAKER

Grilla ett helt blomkålshuvud på indirekt värme och servera med en fräsch vinägrett.

Gör såhär: Ansa blomkålshuvudet. Salta och ringla lite olja över blomkålen. Grilla indirekt eller ugnsbaka ca 40 minuter på ca 175 grader. Ringla sedan över en vinägrett med följande ingredienser: 0,5 dl hackad kapris, 1 finhackad schalottenlök, 2 tsk dijonsenap, 2 msk vinäger, 1 dl olivolja och salt.

En svalkande sås

Komplettera gärna med en svalkande, mild sås. T ex en majonnäs med lime och koriander.

Blanda ihop 1 dl majonnäs, 3 msk finhackad koriander, finrivet skal från en lime och 1 msk pressad limejuice. Blanda och smaka av med salt.

KRYDDSMÖR

Gör flera och våra variera. Här har vi gjort ett limesmör med chili och cocos som matchar sötman hos majsen.

Mixa följande ingredienser i en matberedare: 100 g rumstempererat smör, finrivet skal från en lime och 2 tsk pressad limejuice, en urkärnad och hackad chili, 3 msk cocosflingor och salt. Grilla majskolvarna till fin färg. Vänd dem i smöret och strö på lite flingsalt.

 

 

Barbequesås smaksatt med kaffe

Gör så här: Lägg ner chipotlen, vitlöken och äpplet i en kastrull och fräs ett par minuter på medelhög temperatur i lite olja. Häll ner resten av ingredienserna utom kaffet och koka ca 5 minuter. Häll upp såsen i en mixer, tillsätt kaffet och mixa slätt. Smaka av med salt.

1 chipotle, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 äpple, urkärnat tärnat
1 dl brun farin
1⁄2 dl rödvinsvinäger
2 dl passerade tomater
1 msk frystorkat kaffe
Olja och salt

Grillad salsa

Grillar du frukt lockas den underbara sötman fram. Gör sedan en enkel salsa på den. Prova med en mango. Blanda ihop en mango med en halv lime (pressad juice och finrivet skal) och 2 msk hackad koriander.

Glöm inte osten!

En parmesan eller pecorino som topping förstärker smakerna på både kött och grönsaker.

GRILLAD SPETSKÅL

1 spetskål
50 g pecorino-ost
olja och salt

BASILIKACITRONETT

2 msk pressad citron
3 msk olivolja
2 msk finstrimlad basilika

Gör såhär: Halvera spetskålen. Salta och ringla över lite olja. Grilla eller ugnsbaka spetskålen ca 20 minuter på 175°C. Blanda ingredienserna till citronetten och ringla den sedan över spetskålen. Hyvla över pecorino-osten.

 

Ingefäramajonnäs

1 dl majonnäs
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk pressad citronjuice salt
Gör så här: Blanda ingredienserna och smaka av om salt önskas.

Hummus efter humör

En röra baserad på kikärtor och sesam kan varieras i oändlighet. Varför inte med kokta rödbetor?

 Mixa följande ingredienser till en grynig röra: 250 g kokta kikärter, 150 g kokta rödbetor, 3 msk god olivolja, 2 hackade vitlöksklyftor, 2 msk tahini, 1 msk pressad citronjuice och salt.

 

Få mer kunskap

Grill

Ytter- & innanlår

Det är sällan det står ytterlår på paketet i köttdisken. Köper du en hel bit av ytterlår kallas det för oxstek eller nötstek. Köper du lövbiff i...

Grill

Kalvfilé

Den absolut finaste delen på kalven. Kanske den finaste detaljen i hela köttdisken. Vill man vara riktigt tjusig kör man Filé Oscar – från 1897!