Pizzalandet Sverige

Vinerna

I ett avsnitt får vi följa med till det bördiga Sörmland och den svenska Vingården Blaxsta. Väl värt ett besök. För vintips i den här artikeln har vi dock genierna bakom Halvpall. En svensk vinimportör som specialiserar sig på naturviner från Italien. Helt rätt till finpizzan tycker vi. Speciella viner, för speciella tillfällen.

Vin

Vino del Poggio Bainco

Druva: Malvasia Aromatica di Candia

Ett oranget vin från Emilia Romagna. Odlingen är småskalig och ekologisk/biodynamisk. Vinet får sin speciella karaktär och färg av att druvmusten får dra med skalen i ett helt år. Vid normal vitvinsproduktion avlägsnar man skalen direkt efter pressning. Skalen ger vinet en strävhet som gör att det påminner som ett rött vin och även passar till hårda ostar och kötträtter.

Artikelnummer: 75169, 300 kr. Tillfälligt slut men ny årgång kommer under hösten.

vin

Vino del Poggio Rosso

Druva: Barbera

Ett enkelt bondenaturvin från Emilia Romagna som precis som Indigeno Rosso kan uppfattas lite frizzigt när man öppnar det. Barbera är en druva som ger viner med hög syra och mycket frukt vilket funkar mycket bra till rätter där det finns mycket syra i såsen, till exempel tomatbaserade såser.

Vinet har sålts i en blandlåda men finns för tillfället inte i beställningssortimentet

vin

Frizzi Pop

Druva: Pinot Noir, Pinot Blanc och Durello.

Ett naturligt mousserande vin från Veneto. Odlingen är biodynamisk men som många naturvinsproducenter väljer Andrea Pendin att inte certifiera vinet. Druvmusten får spontanjäsa med den naturliga jästen som finns på skalen först på ståltank och sedan jäser vinet en andra gång på flaskan vilket gör vinet mousserande. Genom att behålla jästfällningen så blir vinet grumligt men får också en brödig karaktär och smak av limeskal.

Artikelnummer: 77258, 190 kr/st säljs i lådor om sex flaskor. Tillfäligt slut men ny årgång kommer inom kort.

vin

Indigeno Rosso

Druva: Montepuliciano d’Abruzzo

Från Abruzzo kommer det här vinet som görs på den i regionen traditionella druvan Motepuliciano. Vinet är dock allt annat än traditionellt. Vinproducenterna är ett gäng unga killar som vill göra lätta viner med frisk syra vilket funkar fantastiskt bra till pizza eller pasta med tomatsås. Lätt frizzigt vid öppnandet vilket kan hända med viner som är helt osvavlade.

Kommer i beställningssortimentet. 

vin

Andrea Occhipinti

Friccicarello Druva: Aleatico

Vid vulkansjön Bolsena i norra Gradoli görs mest dessertviner på druvan Aleatico som ger viner med mycket parfymerad smak. Andrea Occhipinti har dock valt att göra torra viner på den här druvan. Den största delen av produktionen är ett rött vin. Men han gör även det här naturligt mousserande rosévinet. Precis som Frizzi så får vinet jäsa spontant på flaskan.

Mycket liten produktion, 30 flaskor såldes till Sverige och utav dom serverades 12 på festen så det finns tyvärr inga viner kvar för försäljning.

Vingården

Blaxsta

Sverige är ett vinland. Ja, du hörde rätt. Vi är på god väg och en av höjdpunkterna ligger i Sörmland. Vingården Blaxsta. Men både vinodling och vad de kallar vinfabrik gör de viner av hög kvalitet samtidigt som de har en unik svensk stil. I ett av avsnittet får du följa med på en tur runt gården och får lite tips kring vin och pizza. 

Om oss

Vi tror på bra mat från svenska gårdar. 

Läs mer

Köttguiden

Ta del av kött, tillagning och teknik.

Läs mer

Våra produkter

Här kan du läsa om alla våra produkter

Läs mer

Smaken av Sverige

Bonden, styckaren och lärlingens resa genom Sverige.

Läs mer

Få mer kunskap

Grill, Teknik, Grilla

Kalvbog

Bog är djurets framben och del av bröstkorg. Kalvbogen är mörare än nötbogen och har därför många  fler användningsområden. Den vinner på...

Teknik

Rulle

Rullen är en detalj som har fin form men eftersom den innehåller mycket bindväv blir den även väldigt hård. Rullen sitter på lårets baksida...