Så här blir du styckmästare på nolltid

Att få fram en julskinka kräver sin styckmästare.
Om du frågar vår expert, Benny Granqvist,
kan han underhålla dig i timmar om skinkans anatomi.
Faktum är att han nog skulle kunna stycka en skinka i sömnen.

JULSKINKANS ANATOMI

Förr i tiden såg julskinkan ut som i en Kalle Anka-film – stor och grann – och med benet som stack ut. Det skulle vara rejält med pompa och ståt, och därför brydde man sig inte om att stycka upp den i mindre delar. Den kunde istället väga uppåt sju kilo. Eftersom den tog för sig så pass på julbordet, tog man också ännu allvarligare på traditionen kring hela anrättningen. Mängder av tid lades åt tillagning och griljering. Och skinkan, den räckte ända till påsk.

De två exklusivaste bitarna, som Benny talar sig särskilt varmt om, är innan- och ytterlåret. Det är av dessa bitar han framställer gourmetskinkan. De fina musklerna saknar hinnor så du får stora köttiga skivor, med en fin fettkant runt om.

 

Vill du bli familjens egen styckmästare och fixa årets skinka enligt konstens alla regler? Sätt igång nu, för det är inte långt kvar till jul. Annars hjälper vi dig mer än gärna längs vägen.

julskinka anatomi v3
AVSNITT ETT

STYCKMÄSTARN BENNY VISAR HEMLIGHETEN BAKOM EN PERFEKT STYCKNING.

Sortiment

Våra produkter

Julskinka gourmet

En lyxigare julskinka som framtagits med extra omsorg. Den är specialskuren och är utan buljong. Gourmet julskinka är färdigkokt. Genom att du själ...

Ekologisk julskinka

Scans fina ekologiska julskinka tar tillvara på alla skinkans delar. Vi delar skinkan i 4 delar för att få en ca vikt 2 kg per Julskinka. Råvaran ä...

Julskinka skivad

Scan Hel Skivad Julskinka är bara att öppna och njuta. Vår lätthanterade julskinka, gjord på skinka från Pigghamgris, har här både griljerats &...

Julskinka rimmad

En Julskinka att tillaga genom kokning eller ugnsbakning. Med Svensk Rapsgris får du ett saftigt, mört och smakrikt kött. Unik svensk råvara där vå...

Vår gårdsmärkta julskinka har en tydlig adress

Det blir allt viktigare att veta var ditt kött kommer ifrån. Därför är vi väldigt glada att kunna presentera vår Gårdsmärkta julskinka, där du kan ...

Så här tillagar du din julskinka från grunden

Det finns två sätt att tillaga en rimmad julskinka, antingen ugnsbakar du den eller så kokar du den. Så här gör du steg för steg, för att få din...

Hemligheten bakom den perfekta griljeringen

En vacker julskinka kan lyfta vilket julbord som helst. Här tipsar vi om olika griljeringar, från den traditionella sorten till lyx- och...