köttguiden

Förvara ditt kött

Att förvara ditt kött på rätt sätt är viktigt. Det finns mycket att tänka på, men det är inte så svårt som det kan verka. I det här avsnittet avhandlar vi allt du behöver veta för att du ska få koll på ditt kött. Från bäst-före-dag till annat frysning. 

Bäst-före-dag

Med bäst-före-dag menas att varan ska hålla ytterligare en tid efter den dagen om den förvaras på rätt sätt och i obruten förpackning. Vakuumpackat kött är till och med bättre närmare bäst-före-datumet, detta då köttet har hunnit möra till sig ännu mer. 

Sista förbrukningsdag

Färskt kött märks ofta med sista förbrukningsdag som säger vilken dag som det senast ska ätas. Den dagen är det fortfarande färskt om det har förvarats rätt i obruten förpackning. Köttfärs är exempelvis en köttprodukt vilken är märkt med sista förbrukningsdag och bör hanteras varsamt.

teknik

Kylskåpet och frysen

Frysen

När man fryser in och tinar kött och andra råvaror är det en fördel om det bildas så små iskristaller som möjligt i råvarorna. En långsam infrysning ger större iskristaller och det innebär att mer av köttsaften förloras när köttet tinas och att det blir torrare vid tillagningen. Ju kortare tid det tar för råvarorna att komma ner i samma temperatur som det är i frysen (-18˚C) desto bättre. Den snabba infrysningen åstadkommer man genom att förpacka köttet i mindre paket eller påsar som sprids ut i frysen. Gör gärna platta paket av köttfärsen.

Frys i minus 18

Griskött: feta delar: 3 månader, magra delar: 6 månader

Nötkött: 8-12 månader

Lammkött: 6-12 månader beroende på fetthalt

Innanmat: 3 månader

Charkuterier: 1-2 månader

Kylskåp

Snabbt in med köttet i kylen. Lägg köttet i kylens kallaste del, kolla att kylen håller +4 grader. Öppna inte förpackningen förrän köttet ska användas.

Svenskt kött

“Svenska djur mår bäst i hela världen!”

Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.

Läs mer
bonden 2