Grovmalen småländsk pastej

Grovmalen småländsk pastej

Ungssteka För 4 personer
Ingredienser
  • 500 g Scan ungnötslever
  • 1 rödlök skivad
  • 4 ansjovisfiléer i mindre bitar
  • 4 ägg
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk sirap
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1½ tsk salt
  • ½ tsk peppar
  • 250 g späck eller 25 g smör

TILL GARNERING

  • 2 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
Gör så här Skölj levern och skär den i mindre bitar. Mal den grovt i en köttkvarn tillsammans med lök och ansjovis. Vispa ihop ägg, mjöl och grädde i en skål. Rör ner leverblandningen, sirap och kryddor. Prova konsistensen och smaken genom att steka lite färs i en panna. Sätt ugnen på 175°C och sätt i en långpanna till hälften fylld med kallt vatten. Klä en pastejform (som rymmer ca 2 liter) med späck eller smöra den väl. Fyll formen med leversmeten och lägg på lagerblad och timjan. Täck med aluminiumfolie och grädda i vattenbad i ca 1 timme. Tips: Förbered pastejen genom att göra smeten i god tid innan jul. Frys sedan in den. Ta ut smeten och baka pastejen när julafton börjar närma sig.