Ost- och julskinkepaj med bladspenat

Ost- och julskinkepaj med bladspenat

Ungssteka För 4 personer
Ingredienser
  • 3 1/4 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2,5 msk vatten
  • 300 g Scan julskinka, kokt
  • 300 g färdigriven ost (gärna en pizzaost med mozzarella i)
  • 3/4 påse babyspenat (ca 50 g)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk (3%)
  • svartpeppar

Sallad med citronmarinerade bönor och rostade pumpakärnor

  • 65 g ruccolasallad
  • 65 g mangold (små blad
  • 65 g babyspenat
  • 2 dl blandade bönor av valfri sort
  • 1 citron (hela zestade skalet och saften från halva citronen)
  • 4 msk olivolja
  • Salt och peppar
  • 4 nävar pumpakärnor
Gör så här Sätt ugnen på 200 grader. Börja med pajdegen. Hacka smöret smått och finfördela sedan i mjölet. Tillsätt sist vattnet och arbeta ihop till en fin deg. Kavla ut degen så att den med lite marginal täcker bottnen och kanterna i en pajform. Täck kanterna med aluminiumfolie, nagga botten med en gaffel och förgrädda i 200 grader i ca 10 minuter.
Skär under tiden julskinkan i små kuber. Vispa upp äggen med vispgrädde och mjölk.
Ta sedan ut pajbottnen ur ugnen. (Om den svalnar något i några minuter gör det ingenting).
Fyll upp med skinkan, spenaten och osten om vart annat. När fyllningen nått upp till kanten tar du en bred stekspade och trycker ned den lätt, då får man plats med lite till. Avsluta med ytterligare lite riven ost och fyll sedan upp med så mycket som får plats av äggstanningen som blandats med lite mald svartpeppar.
Grädda pajen i ca 30 minuter tills ytan fått fin färg. Låt sedan pajen svalna i minst 20 minuter innan servering. Servera gärna med salladen nedan.

Sallad:
Hetta upp en stekpanna med ca en matsked olivolja. Häll ner pumpakärnorna och låt rosta i någon minut. Skaka sedan pannan och låt rosta ytterligare. De ska få lite färg i kanterna. Strö över lite flingsalt och dra stekpannan åt sidan när pumpakärnorna fått bra färg.
Förbered bönorna. Zesta det gula skalet av citronen över bönorna i en bunke. Dela citronen på hälften och pressa lite av citronsaften över bönorna. Salta och peppra. Slå över en matsked olivolja och blanda runt igen. Ha nu ned ruccolan och mangolden. Blanda väl och slå över ytterligare lite olivolja.
Först vid servering strör du de rostade pumpakärnorna över salladen.