Kryddstekt skinkstek och ljummen potatissallad med örter och rökt sidfläsk

Kryddstekt skinkstek och ljummen potatissallad med örter och rökt sidfläsk

Ungssteka För 7 personer
Ingredienser
  • 1 Scan skinkstek, ca 1,1 kg
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 1 msk gula senapsfrön
  • 1 tsk torkad timjan
  • olja och smör till stekning
  • steksnöre

Potatissallad

  • 1,4 kg potatis
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 3 dl kycklingbuljong
  • 1 dl olivolja
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 1 msk skuren dragon
  • 1 msk hackad bladpersilja
Gör så här 1. Sätt ugnen på 100°.

2. Putsa köttet fritt från hinnor och senor. Dela gärna steken på längden eller i 3 delar. Bind upp steken så att formen blir trevligare vid tranchering och att stekningen blir jämnare.

3. Mixa eller mortla kryddorna fint. Krydda köttet rikligt runt om med kryddorna, salt och nymald svartpeppar.

4. Bryn köttet runt om i olja och smör i en het stekpanna.

5. Lägg köttet på ett ugnsgaller med en långpanna under. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen på köttet. Stek i ugnen tills köttet uppnått en innertemperatur på 65°.

6. Gör potatissalladen under tiden. Skala och och koka potatisen i saltat vatten. Häll av kokvattnet och låt potatisen svalna.

7. Skala och finhacka löken och moroten. Fräs i lite olja i en kastrull. Tillsätt vinäger och buljong och låt koka ca 5 min.
Blanda i olivoljan. Smaka av med salt och peppar.

8. Skär ner potatisen i bitar i en skål. Häll över buljongen med grönsaker och låt stå och dra ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.

9. Skär fläsket i tärningar och lägg det i en kall stekpanna.
Hetta upp pannan och stek fläsket tills det blir knaprigt. Låt det rinna av på hushållspapper.
Lägg upp potatissalladen på ett fat och garnera med fläsk och örter.

10. Ta ut köttet ur ugnen och låt det vila ca 10 min. Ta bort steksnöret och skär köttet i skivor. Servera med den ljumma potatissalladen.