Tjälknöl med potatis- och fänkålsgratäng

Tjälknöl med potatis- och fänkålsgratäng

För 6 personer
Ingredienser
  • 1.2 kg Scan Nötbogstek
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liter vatten
  • ½ dl salt
  • ½ msk svartpepparkorn
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka timjan
  • 1 kruka rosmarin

Potatis- och fänkålsgratäng

  • 900 g mandelpotatis
  • 1 stor fänkål ca 300 g
  • 3 dl riven ost
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
Gör så här Frys köttet i sin förpackning i minst 12 timmar. Sätt ugnen på 75°C. Ta köttet ur förpackningen och lägg det frysta köttet på ett galler med en plåt under. Sätt in i ugnen och låt stå ca 8 timmar. Skala löken, skär den gula löken i klyftor. Koka en lag på vatten, lök, vitlök, salt, peppar och örter. Låt svalna. Häll den avsvalnade lagen i en plastpåse och lägg i köttet. Knyt ihop påsen, sätt in i kylskåp och låt stå i minst 5 timmar. Ta ur köttet och låt rinna av. Sätt ugnen på 200°C. Skala potatisen. Skiva potatis och fänkål. Varva potatis, fänkål, ost, salt och peppar i en smord ugnssäker form. Avsluta med ett lager ost. Häll på grädden och mjölken. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme tills grönsakerna är mjuka. Servera tjälknölen kall i tunna skivor tillsammans med gratängen och en grönsallad.